Няма да се лишава нито един пациент от лечение, идеята е да се гарантира лечение с верифицирани лекарства, признати на територията на ЕС. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция по повод притесненията на фармацевтичния сектор относно въвеждането на система за верификация на лекарствата. Припомняме, че тя предстои да влезе в сила на 9 февруари, от няколко седмици аптекари изказват притеснения, а днес в някои обекти фармацевти работиха с жълти жилетки.

"Нищо страшно няма да се случи от 10 февруари тази година", увери министърът на здравеопазването. Ще бъде направен плавен старт на въвеждането на системата, който ще продължи най-малко шест месеца. През този период аптеките няма да бъдат санкционирани.

Фармацевтите обмислят протест заради верификацията

Фармацевтите обмислят протест заради верификацията

Заради срока за верификация, обясни председателят на Националната аптечна камара

2400 аптеки у нас работят с НЗОК и имат необходимия софтуер за връзка със Здравната каса. Те трябва да осигурят само четец за около 200 лева и до 50 лева за свързване на системата.

По думите на здравния министър останалите 1200 аптеки така или иначе не могат да работят без компютри и софтуер, защото биха поддържали складовата си база по първобитен начин. Ако аптеките нямат достъп до компютър и интернет, ще трябва да похарчат между 1500 и 2000 лева. Това според министъра са единични случаи, а и сумата от до 2000 лв. не е непосилна стойност.

Държа да продължим диалога по новата система за верификация, да се убедим в нейната необходимост и това, че защитава правата на българските пациенти. Лечението ще се извършва с автентични, доказали се лекарства на европейския пазар. Директивата от 2011 година и регламентът по-късно определиха системата да влезе в сила у нас през февруари 2019 година.

Такъв важен сектор не може да остане в сивата икономика, по думите на Ананиев.

Аптекари се безпокоят от срив като с е-винетките

Аптекари се безпокоят от срив като с е-винетките

Според тях трябва да са сигурни, че системата за верификация на рецептите работи

Санкциите ще зависят от обема на бизнеса, а до края на седмицата ще излезе и официално указание на Агенцията по лекарствата как да се реагира на сигнали, допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Към днешна дата около 2000 аптеки вече са се присъединили към системата за верификация. Според Гетов системата ще гарантира устойчивост на достъпа до лекарства за българските граждани.

Припомняме и че според данни на Инициативен комитет на магистър-фармацевти и председатели на регионални фармацевтични колегии 4323 аптеки у нас работят с лиценз и обслужват пациенти, но само 2492 аптеки работят със Здравната каса и имат аптечен софтуер. Това означава, че повече от половината аптеки в страната нямат аптечен софтуер и не могат да експортират ежедневно данни до специализираната електронна система.