"Демократична България" остава твърда в позицията си, че страната ни следва да изпрати военна помощ за намиращата се вече над месец във война Украйна. Въпреки това от коалиционния партньор БСП остават категорично против подобни действия, но разговорите продължават, в това число и в днешния ден. Това каза пред БНТ народният представител от "градската десница" Атанас Славов.

"Позицията на БСП до голяма степен е ясна. Но въпросът е партията-мандатоносител от "Продължаваме промяната" и колегите от "Има такъв народ" също да изразят своята позиция. През този месец видяхме какво се случва в Украйна, в това число и военни престъпления, мога спокойно да го кажа като юрист", заяви той.

И подчерта - евентуално даване на военна техника на Украйна не би било включване във войната, както твърдят мнозина, а "помощ за възстановяване на мира".

Искането на партията за изпращане на военна помощ за Украйна далеч не е нещо ново, посочи Славов. "Ние искаме това от първия ден на войната. Дори искахме в рамките на декларацията, която НС прие на 24 февруари, да се включи такова искане."

ДБ започва консултации да дадем оръжия на Украйна

ДБ започва консултации да дадем оръжия на Украйна

Свободата на Украйна е свобода за Европа

В поредица от закрити заседания в първите дни от конфликта родните служби казвали нееднократно, че предстои бърз разгром на украинската армия, а това действало в посока неувереност на коалиционните партньори по отношение на нуждата от по-остри мерки. "Декларацията бе гласувана точка по точка, по 90% от нещата с изключение на икономическите санкции имаше съгласие."

Стратегически национален интерес, при който не трябва да има разделение между управляващи и опозиция. Така характеризира темата народният представител, по същество подавайки ръка на опозицията в лицето на ГЕРБ, които настояват също за предоставянето на военна помощ. "По тези теми никога не сме преставали да говорим с опозицията. По такива ключови теми, като например декларацията от 24 февруари, използвахме и мнението на опозицията, включително техния и нашия проект за декларация. По такива теми трябва да имаме сътрудничество с опозицията." "Възраждане" обаче няма да бъдат поканени на предстоящите консултации, защото имали "достатъчно ясна позиция".

Славов се въздържа от остър коментар по отношение на по-умерената позиция на президента Румен Радев, но посочи - външната политика била "изключителен ресор на изпълнителната власт". "Президентът може да участва, но основните политически решения според Конституцията се взимат от правителството."

И ГЕРБ иска да подкрепим с въоръжение Украйна

И ГЕРБ иска да подкрепим с въоръжение Украйна

Помагане на жертвите не означава въвличане в конфликта, изтъкна Митов.