Депутатите са със смесени чувства относно наложеното частично вето върху промените в Изборния кодекс. Така, след като не приеха проектокабинета на Николай Габровски, на народните представители им се наложи да коментират и ветото на държавния глава.

Първи коментираха темата от парламентарната група на коалицията ГЕРБ/СДС. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че с така наложеното вето държавният глава желае хартиената бюлетина и всичко свързано с машинното гласуване или електронното дистанционно гласуване да се запази във вида, в който е било в Изборния кодекс преди. Атанасова смята, че има достатъчно сериозна заявена воля от парламентарната група ветото да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс така, както бил променен.

Андрей Гюров от ПП заяви, че от формацията на Кирил Петков и Асен Василев ще подкрепят ветото. Ветото адресира проблемите, които ПП видели в ИК в начина на неговото приемане в текстовете - неравнопоставеност на хартиената бюлетина и машинното гласуване. Това е един добър знак и дава възможност на всички партии да започнат дискусия как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат. "Сега виждаме възможност проблемите в Изборния кодекс да бъде преодолени, дали със съставянето на една временна комисия или по друг начин, но това е една възможност, която ние ще прегърнем", каза Гюров, като призова другите партии също да мислят в такава посока.

ПП вече не изключва да предложи кабинет с втория мандат

ПП вече не изключва да предложи кабинет с втория мандат

Разговори се водят само с ДБ

От ДПС заявиха, че след като се запознаят с мотивите на наложеното частично вето, тогава ще направят коментар.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че има мнозинство за преодоляването на частичното вето. "Възраждане" ще продължи да настоява за техните промени между първо и четене в Изборния кодекс. Според Костадинов обаче ГЕРБ, ДПС, БСП ще се хванат за възможността, която им осигуряват още няколко дни до края на годината, за да успеят да прокарат промените в Изборния кодекс до края на следващата седмица.

От БСП уточниха, че ще обсъдят частичното вето първо на заседание на Изпълнителното бюро на партията и тогава ще вземат решение.

Бившият правосъден министър и настоящ депутат от "Демократична България" Надежда Йорданова изрази надежда в наложеното вето.

Александър Николов от "Български възход" заяви, че от групата на Стефан Янев ще подкрепят наложеното частично вето върху промените Изборния кодекс.

Николов не е изненадан от него. Налице е един вид справедливост и последователност по отношение на президентската институция, която чрез служебния министър на правосъдието изрази своята позиция при гледане на законопроекта и предложенията на първо четене. Машинното гласуване доказа, че работи и гарантира честността на вота, а връщането към смесеното гласуване и хартиените бюлетини не гарантират честния вот, а ще върнат порочните практики, ще опорочат честността на вода и ще върнат политическия дебат с години назад, коментира Александър Николов.

Той призова партиите да се обединят върху законопроектите и да работят по тяхната реализация.