Разработката „Галерия" ще остане секретна, тъй като в нея има класифицирана информация.

Това съобщи в кулоарите на парламента Иван Коство, председател на комисията за контрол на ДАНС. Припомняме, премиерът Борисов поиска нейното разкриване, за да се спрат спекулациите с информация от нея.

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се е самосезирал за откриване на разработката "Галерия", съобщи още Иван Костов.

В момента е започнала проверка от страна на парламентарната комисия именно за доклади, които са изготвяни неправомерно в ДАНС.
                               Още...

Като основание за откриването на "Галерия" Сертов е посочил, че категорично с технически средства е установено кой стой зад сайта "Опасните".
„Вие си направете извода защо това е така", каза Костов на журналистите.

Той посочи, че има няколко случая за започване на разработката, в два от случаите става въпрос за Димитър Златков и Мартин Златков, собственици на вестник „Уикенд". Третият случай е срещу Недялко Йорданов, който пише в този вестник.

Иван Костов изрази притесненията си, че няма яснота кога са приложени СРС-та
Лично се убедих, че Петко Сертов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства срещу трима души," заяви Иван Костов.

Според него, ако се стигне до наказателно производство, събраните чрез СРС данни срещу тримата ще имат доказателствена сила.

По повод съществуването на доклад на ДАНС, в който са посочени имена на корумпирани министри, Иван Костов посочи, че такъв документ или няма, или е изработен като справка, предназначена за определен ползвател.