Липсата на транспортна, енергийна и дигитална свързаност пречи на България и Черна гора да оползотворят напълно икономическите си контакти и инвестиционното сътрудничество, заяви президентът Румен Радев в на пресконференция в Цетине, където е на официална визита. 

Радев посочи, че са в единомислие с черногорския му колега президента Филип Вуянович и министър-председателя Душко Маркович.

България подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, увери Радев

България подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, увери Радев

Сътрудничеството и приоритетите на европредседателството ни бяха основните теми

Българският президент е категоричен, че присъединяването на Черна Гора към ЕС ще подобри икономическата перспектива за целия регион.

Една от обсъдените с президента Филип Вуянович стъпки за подобряване на свързаността България и Черна гора е откриването на пряка въздушна линия между Подгорица и София, каза Радев.

От своя страна президентът Вуянович е поканил България да се включи в проекта за изграждането на далекопровод за пренос на електричество между Черна гора и Италия през Адриатическо море. Участието на България в този проект може да ни позволи да изнасяме електроенергия при много изгодни цени, коментира Румен Радев.

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Въпреки заплахите на Русия

Българският държавен глава призова за прилагане в скоро време и на вече подписаните споразумения между двете страни в областите на търговията, икономическите отношения и туризма.

България има подписано споразумение за съвместното предлагане на туристически услуги с Черна Гора. Реализирането му би увеличило обмена на почиващи между двете държави.