дянковИма вероятност финансовият министър Симеон Дянков да бъде обвинен в разгласяване на държавна тайна, заради оповестеното от него секретно споразумение между БНБ и кабинета "Станишев", съобщиха БНР, позовавайки се на източници, близки до разследването.

Вицепремиериерът Дянков вече е бил разпитван по случая и от обясненията му е станало ясно, че се е заблудил, че с декласифицирането на част от материалите, свързани със споразумението, пада и грифът за секретност от целия документ.

Тъй като нарушението е направено без умисъл, от финансовия министър няма да бъде търсена наказателна отговорност, а само ще бъде глобен, казаха за "Хоризонт" запознати с разследването. Според закона за такова нарушение глобата е от 1000 до 5000 лева.

За да приключи досъдебното производство, което се води срещу неизвестен извършител се чака ключова експертиза, която се прави от Държавната комисия за сигурността на информацията, и която трябва да установи дали огласените от Дянков абзаци от договора са били защитени от гриф "Секретно".