Посланиците-агенти да бъдат привикани на консултации, а външният министър Николай Младенов да подаде оставка.

За това призоваха от Асоциацията на разузнаваните от запаса и Национална асоциация „Сигурност" на пресконференция в София прес.

Разузнавачите подчертаха, че външният министър е действал като „слон в стъкларски магазин", подвел е премиера и е уронил международния престиж на страната. Това е малко вероятно да се дължи на професионална некомпетентност, коментира Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.

Междувременно:
Отзоваваме посланиците - бивши служители на ДС, реши Министерски съвет.
                                 Още...

Според разузнавачите целият закон за досиетата е антинационален, защото принадлежността към ДС не може сама по себе си да бъде повод за обвинения.
Те изразиха мнение, че дейността на всеки дипломат трябва да бъде разглеждана по отделно.

Горан Симеонов прочете становище на двете организации. В него се посочва, че със скандала около посланиците-агенти се подменя дневният ред на обществото. Българските граждани се интересуват защо няма приета национална доктрина, кой окраде националните богатства, защо не се наказват престъпниците, защо здравеопазването е на толкова ниско ниво и защо младите хора напускат страната, изтъкаха разузнавачите. Симеонов подчерта, че тези проблеми са по-важни от досиетата.

Разузнавачите казаха още, че са склонни да подпомогнат създаването на българска стратегическа доктрина за следващите 25 години. Ако сегашните политици не могат да запазят българската държавност, демокрацията дава възможност за тяхната смяна, изтъкнаха те.

Разузнавачите коментираха, че всички, които са участвали в създаването на закона за досиетата и прилагането му, без значение на политическата им принадлежност, ще бъдат „виновни пред историята".

Тодор Ников от Национална организация Сигурност посочи, че не може в дъното на закона за досиетата да стои категориялната санкция, тоест принадлежността към дадена структура да доминира над действията на лицето в нея. Той посочи, че този принцип е отхвърлен от демократичните държави и е много подобен на отношението към евреите по време на Втората Световна война.

Ников припомни член 30, алинея 3 от Закона, според който не подлежи на огласяване информацията за лице, което оттегли кандидатурата си за заемане на публична длъжност. По думите му така се „разчиства място под слънцето" за новите демократи. Закон за лустрацията няма, но лустрцията е налице, коментира Ников.

Атанас Кременлиев „хвърли" светлина върху начина, по който дипломати са станали агенти на разузнаването. Той обясни, че в началото на 70-те години ЦРУ започва операция „Ухажване" - създадена е група от 300 топразузнавачи, които трябва да се внедрят в СССР и съюзниците му. Основна цел са били дипломатите.

Кременлиев добави, че има около 30 случая, в които български дипломати и журналисти са били вербувани. Освен това, след атентата срещу Папата, от ЦРУ са давали пет милиона долара на всеки български разузнавач, който „натопи" страната пред съда.

Той каза още, че дипломати са били вербувани от българското разузнаване поради липсата на достатъчно служители на службите, които да покрият всички посолства и представителства на България по света. Кременлиев цитира бившата шефка на британското контраразузнаване Ремигтън, според която студената война не е прераснала в гореща, заради действията на разузнавачите.

Бившият шеф на Националната служба "Сигурност" Чавдар Петров каза от своя страна, че хората от службите по време на промените са трасирали добрите отношения с колегите си от много други държави и са изградили новите структури в условията на реалностите след 10 ноември. Той добави, че родните служби са работили срещу разпространението на тероризма и организираната престъпност у нас и в Европа. Петров изтъкна, че не може да се чувства виновен за това, че не е имало кръв в прехода и България днес не е като Косово.

Заместник-председателят на Национална асоциация "Сигурност" Пламен Кръстев заяви, че е напълно нормално разузнаванията по света да работят под дипломатическо прикритие.

Той припомни за първия документ от американското посолство в София, публикуван от сайта Wikileaks. В него е посочена информацията, която трябва да набавят дипломатите за страната ни. Кръстев припомни още, че настоящият американски посланик Джеймс Уорлик е работил във фондация, която се смята за прикритие на ЦРУ. Това е само информацията за нашия най-голям съюзник, посочи Кръстев.