Във връзка с прецедентите от последните седмици за намеса на турската държава в българския изборен процес и заявената вчера позиция на вицепремиера Стефан Янев за отказ от активни действия в защита на българския национален интерес, коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен" алармира българските граждани, че служебното правителство на президента Радев е влязло в съглашателство с управляващите в Република Турция.

За да обслужи политическите планове на съседната държава, служебното правителство поставя в недопустим риск българските национални интереси, като съзнателно не предприема никакви стъпки срещу възможността да бъде опорочен вотът на българските граждани за нов парламент на 29 март.

Радев и Герджиков да преосмислят отварянето на секции в Турция, зоват от РБ

Радев и Герджиков да преосмислят отварянето на секции в Турция, зоват от РБ

Да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас

Правителството на президента Радев прилага двоен стандарт.
В решение на ЦИК от 4 март 2017 г. е записано, че в държави с извънредно положение и със заплахи от терористични актове българската държава няма да отвори изборни секции. Няма никакво съмнение, че в условията на извънредно положение в Турция, българските власти нямат никакви ефективни механизми да гарантират нито честността на изборния процес в съседната държава, нито сигурността на българските граждани.

Коалиция "Реформатоски блок - Глас народен" настоява:

- Президентът Румен Радев незабавно да спре назначения от него служебен кабинет да действа в съглашателство с Турция за стимулиране на изборния туризъм

- Незабавна оставка на вицепремиера Янев и вътрешния министър Пламен Узунов поради неспособността им да защитят националния суверенитет.

- Прокуратурата да каже дали действията на вицепремиера Янев представляват деяние по смисъла на раздела "Престъпления против републиката" в Наказателния кодекс.

- Президентът Радев да наложи на правителството си да преустанови процеса на отваряне на секции в Турция, на основание решението на ЦИК по-рано този месец. В последните седем дни "Реформаторски блок-Глас народен" за трети път предупреждава за опасностите за чужда намеса през секциите в Турция.

- Наблюдателната мисия на ОССЕ да изпрати наблюдатели във секциите в смесените региони и такива със сигнали за корпоративен и купен вот.

- Президентът да затвори границата на България с Турция за изборните туристи, за които има данни за пристигане с организирани автобуси, стимулирано от турската държава.

- Президентът незабавно да сигнализира НАТО и ЕС за груба намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция

- Президентът да представи публично пред общество предприетите от правителството му предприетите от правителството му мерки срещу намесата на Турция в българския изборен процес и срещу подмяната на вота на българските граждани.

- ДАНС и Прокуратурата да проверят изнесените в медиите твърдения от вчера за намесата на Турция в българския изборен процес.