Действащото законодателство у нас не гарантира свободата на словото.
Това се казва в позиция на дясната коалиция "Реформаторски блок - Глас народен".

В становището на коалицията се посочва, че законите ни не защитават професионализма и достойнството на българските журналисти, не отговарят на очакванията на гражданите да получават надеждна и обективна информация.

Десните предлагат осветляване на собствениците на медиите, проследяване на финансирането, мерки срещу концентрацията на собственост.

"Дясната политика изисква назоваване на проблемите с истинските им имена и изработване на ефективни, системни решения, независимо колко непопулярни и тежки може да изглеждат те. КП "Реформаторски блок - Глас народен" подкрепя настояванията на журналистическата общност за прозрачна и чиста медийна среда и считаме, че решението е в бързи нормативни промени.
Отговорната реакция в момента е политическите сили да спрат да се възползват от жълтата страна на конкретни ситуации, а да предприемат задължителните системни стъпки за налагане на работещи правила и гарантиране на независимостта на медиите." - се казва в обръщението.

"Осветляването на собствеността и финансирането на медиите ще защити достойнството и професионализма на журналистите и ще лиши всякакви политически и икономически интереси от възможността да подчиняват информационната пространство на собствените си цели." - подчертават от "Реформаторски блок - Глас народен".

От коалицията предлагат следните законодателни промени:

1. Да се гарантира пълното осветляване на собствеността на всяка медия до ниво физически лица, както и свързаността на тези лица, по смисъла на Търговския закон, с политически партии, икономически субекти и собственици на други медии.

2. Да се надградят правомощията и задълженията на обществения контролен орган за системно проследяване и проучване на произхода на средствата, с които се финансира всяка медия. Изрично да се забрани финансирането на медии или фирми осъществяващи наблюдения на зрителския интерес от офшорни или други форми на капитали без публично ясен краен собственик.

3. Да се създаде ясна нормативна база за методологията за измерване на зрителския интерес и да се задължи СЕМ да прилага строг текущ контрол върху измерванията. В действащото законодателство няма механизми, възпрепятстващи възможността такива фирми, чрез манипулиране на данни, да упражняват натиск върху редакционната политика на медиите.

4. КЗК да упражнява постоянен контрол върху медийния пазар и възможностите за концентрация на собственост.