В своя позиция изпратена и до медиите Реформаторския блок коментира мажоритарната система. "Преди половин година изразихме нашите аргументи срещу въвеждането на 100% мажоритарен вот и опасностите, които ще бъдат поставени пред страната. Днес големите партии отново се опитват да поемат по изгодния за тях път, а именно ликвидиране на демокрацията, за да няма опасност за изграденото статукво", казват те.

"Както се видя и на последните избори технологичният и купен вот е достигнал голям процент от гласовете и това е сериозният проблем, който сваля доверието в политическата класа. При мажоритарни избори много по-лесно ще се купуват необходимите гласове. Това, че вносителите на законопроекта не са решили основни технически проблеми, доказва, че той е направен набързо и преследва партийни цели, не националния интерес, притесняват се реформаторите.

Ти считат, че в подобна ситуация е нормално хората да търсят възможност за промяна, но са убедени, че тя не е възможна, ако не бъдат спрени всички възможности за манипулация на вота, а това няма да стане с промяната на една система с друга, а с реални действия като въвеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване, премахване на "мъртвите души", независима и постоянна администрация.

Допълват, че приемането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство защитава единствено интересите на партиите, чиято цел е заличаване на плурализма, но не и на българските граждани, които вместо да имат представители, "ще получат политически търгаши".

ГЕРБ, БСП и ДПС ще получат между 230 и 240 депутатски места, с което да бетонират властта си в следващите няколко години, смятат РБ. Припомнят, че мнозинството от българските граждани са гласували против или не са участвали в референдума и това им дава основание да защитават мнението на точно тези хора.

РБ категорично заявява, че в подобна ситуация ще продължат да защитават на първо място интересите на българските граждани и няма да допуснат връщане на член 1 (от Конституцията на Народна Република България до 1989 г. гласящ, че единствената политическа сила управляваща страната е БКП).