Във връзка с парламентарния дебат по изготвянето на позиция на българската държава, Реформаторският блок предлага позиция, представена на Димитър Главчев, председател на 44-то НС, с копие до медиите.

Позицията е относно прекратяване на злоупотребата с монополното положение от страна на Газпром, както и по отношение на общите европейски политики за развитие на конкурентното начало и енергийна сигурност.

Като оценява стратегическото значение на вноса на природен газ за енергийната и националната сигурност на страната ни, както и ключовата роля на тази суровина за икономиката, състоянието на околната среда и разходите за отопление на домакинствата, Реформаторският блок предлага при изготвянето на българската позиция относно прекратяване на злоупотребата с монополното положение от страна на руския доставчик Газпром, както и по отношение на общите европейски политики за развитие на конкурентното начало и енергийна сигурност, освен насрещните предложения на "Газпром", които по принцип са приемливи, да се отстоява допълнително следното:

  1. С приемането на новите условия на доставка на руски газ в страните, понесли щети от досегашните непазарни практики на "Газпром", всички договори за доставка на газ да се считат отворени за предоговаряне, включително и по отношение формулата за ценообразуване и действащите цени.
  2. Да се регулират условията от типа "takeorpay" (взимаш или плащаш), като за целта се приеме общовалидна в ЕС формула за максимално допустимата тежест на подобно задължение.
  3. "Газпром" да поеме задължението да компенсира в удовлетворителни граници загубите, които страните от ЕС са понесли от завишените доставни цени на Газпром над пазарните нива през последните 10 години.
  4. Проектът "Югоизточен европейски газо-разпределителен център "Балкан""(газов хъб), да бъде приет от ЕК като общосъюзен проект на българска територия със съответното финансово участие на ЕС.
  5. Изграждането на газовия хъб "Балкан" и финансирането му от ЕС да бъде приоритет на Българското председателство на ЕС през 2018 г.
  6. Да се осигури възможност за публично обсъждане на проекта за становище на Българската държава, като за целта той бъде публикуван на сайта на Министерството на енергетиката най-малко една седмица преди да влезе за окончателно одобрение в Министерски съвет.

С разлика от няколко минути, в редакцията на News.bg пристигна и позиция на "Нова Република", която вчера беше поканила десни партии на обсъждане.

„Нова Република” иска по-силна позиция при преговорите с „Газпром”

„Нова Република” иска по-силна позиция при преговорите с „Газпром”

Искат компенсации за минали периоди

По информация на News.bg, на среща вчера на "Раковска" 134 е присъствал представител на СДС, който е споделил позиция на Реформаторски Блок от сутрешно редовно заседание на политическият им съвет.

Самата коалиция РБ не е представена на обсъждания-запознаване инициирани от коалиция "Нова Република", тъй като не е предоставена такава покана или запитване от страна на "Нова Република". Покана е била отправена само към отделни формации, които са част от блока.

За единодействие на всички десни политически субекти, се изисква да има реално обсъждане и разговори между коалиции, а не единствено и само запознаване с проведените срещи на една или друга партия или формация с управляващите, смятат от Реформаторският блок.

В бъдеще те ще продължат да подкрепят всички инициативи включващи подходящо и правилно инициирано единодействие.