Държавният глава Росен Плевнелиев настоя за модернизация на армията.
Това стана по време на церемонията за удостояване на офицери от Българската армия с висши военни звания.

В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили удостои генерал-лейтенант Константин Попов с висше офицерско звание генерал. Контраадмирал Георги Фиданов бе повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов получи висше офицерско звание контраадмирал.

Досегашният директор на Дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов ще бъде назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли 2016 г. Контраадмирал Ефтимов получи висше офицерско звание вицеадмирал.

Армията изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения, отчете президентът Плевнелиев. Днес България е надежден и предвидим партньор, смята още той.  Българските военнослужещи действат достойно и с чест, по мнението на българския президент.

В последно време сме свидетели на трайно и значително влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници и по света, каза Росен Плевнелиев. Нараствали и предизвикателствата пред демократичната общност.
Президентът Плевнелиев е притеснен от задълбочаването на съществуващите конфликти, както и от появата на нови конфликтни точки, които влияят върху националната сигурност.

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата, подчерта държавният глава. Предстоят ни много сериозни задачи по отношение на повишаване способностите на нашите въоръжени сили, увери Плевнелиев. Затова поиска и модернизация на армията.

Страната ни, според него, правела всичко за повишаване на отбранителните си способности. Той увери военните, че имат пълната му подкрепа. "Вашият успех е успех на цялата нация", обърна се държавният глава към военните.

Генерал Константин Попов на свой ред посочи, че хората с униформи ще работят неуморно до постигането на целта - по-модерна и по-силна българска армия.