Реформаторският блок и ГЕРБ преговаряха в НС часове преди старта на изборния маратон, който се очаква утре да започне с дискусиите по изборните правила.
Управляващите са склонили на няколко компромиса. Ще могат да се оповестяват социологически проучвания в кампанията, въпреки че на правна комисия бе гласувана забрана за това.

Най-вероятно ще се търси смекчен вариант за разрешаване на местните коалиции във вота, нищо че също бяха забранени.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов обясни след срещата, че ще се дебатират тези теми. За коалициите щял да се търси по-олекотен вариант, като ще се мисли как да се спрат злоупотребите с имена на коалиции и политически формации.

Няма да се разрешава в името на местната коалиция да фигурира името на населеното място, за което тя участва. Щял да се търси механизъм за засилване на политическата представителност. Иначе имало съгласие сред всички, че една местна коалиция не трябвало да е конюнктурна.

РБ не може да подкрепи провеждането на референдума на дата различна от датата на президентския вот, посочи секретарят на парламентарната група на РБ Димитър Делчев и припомни, че само преди година именно това Народно събрание е приело избори и референдум в една година да се правят на една дата.

Очаквам да се подкрепи предложението ми гласувалите с „Не подкрепям никого“ да се записват в отделна графа в протоколите и да не се вземат под внимание, когато се определя броят на гласовете за преминаването на прага от 4%, каза още той.

Без активна регистрация, изтъкна Делчев, ще продължава гласуването от името на отдавна отсъстващи или починали хора, които са над 1 милион. Невалидните бюлетини ще се увеличават, предупреди депутатът и изрази разочарованието си, че в комисията не приемат премахването на номерата на партиите в бюлетината. Ще продължим да гледаме индийски нишки, конци и белязани бюлетини при липсата на машинно гласуване, прогнозира реформаторът.