Само дни след като минаха на гласуване в пленарна зала отново ще бъдат внесени предложения за промени в приетите вече допълнения на Закона за електронните съобщения (ЗЕС).

Те са вече внесени от депутатите Петър Славов и Мартин Димитров, от гражданската квота на Реформаторския блок, които не подкрепиха законопроекта на първо гласува в пленарна зала с аргумент, че текстовете оставят отворена вратата за злоупотреби.

Още миналата седмица Петър Славов изказа мнение, че гласуваните от народните представители текстове не са прецизни, въпреки първоначални си добър замисъл.

Припомняме, според гласуваните текстове службите ще могат да изискват от операторите на данни по ЗЕС информация за лица, за които има данни, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъплениеотвличане, трафик на хора и др.

Славов и Димитров предлагат формулировката да е „лица, обявени за издирване“, както е официалният юридически термин. Според тях използваните в законопроекта думи „издирване на лица“ могат да имат прекалено широк прочит, докато прецизирания текст, който те внасят, изисква образуване на досъдебно или съдебно производство.

Освен това се настоява и обосновката на съответна служба да бъде конкретна.

Двамата реформатори отбелязват също, че предложения им съответстват на решение №2 от 12 март 2015 г. на Конституционния съд, когато редица текстове от Закона за електронните съобщения бяха отменени поради противоконституционност.