Умерените кандидати печелят изборите в Иран, показват все още неокончателни резултати от преброяването на гласовете, предадоха световните информационни агенции.

Първите резултати от проведените вчера избори за парламент и Съвет на пазителите (експертите) в Иран показаха и разпределението на местата между консерваторите, умерените кандидати и реформаторите.

Според полуофициалната агенция ISNA, нито една от партиите няма да има мнозинство. От 27-те избирателни райони - по-малко от 10 на сто от общия брой - осем взимат консерваторите, четири реформистите и осем - независимите. Нито един кандидат не спечели 25 процента от гласовете.

Президентът Хасан Рохани се надява съюзът му с реформаторите да намали влиянието на консерваторите в парламента и да му даде възможност да проведе подготвяните реформи в страната.

Вотът е своеобразен тест за водената от него политика, която доведе до споразумение по ядрената програма и отпадане на санкциите.

Около 58% е била избирателната активност.

Припомняме, че заради големия брой желаещи да гласуват, властите удължиха 4 пъти изборния ден и той продължи до 23:45 часа в столицата Техеран и големите градове. 

Около 55 млн. са имащите право на глас, а 52 000 - секциите.

Над 6 200 кандидати, включително 586 жени се бориха за 290-местния парламент. В столицата Техеран над 1000 кандидати се бориха за 30 места.

Съветът на мъдреците (експертите) е орган, който е отговорен за избора на върховния лидер на страната.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заяви по-рано, че е уверен, че изборите в петък ще върнат конфигурация на парламент, подготвен да се противопостави на намеса във вътрешните работи на чуждестранни сили, включително САЩ.

Повече от 470 журналисти отразяват изборите в Иран. Съобщава се, че сред тях има граждани на най-малко 30 държави.

Окончателните резултати ще бъдат обявени след няколко дни от Съвета на пазителите.