Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заяви, че е уверен, че изборите в петък ще върнат конфигурация на парламент, подготвен да се противопостави на намеса във вътрешните работи на чуждестранни сили, включително САЩ, цитиран от Ройтерс.

Страната ще гласува за парламент, който първо да изразява достойнството и независимостта на Иран, и да се изправя пред чуждестранни сили, чието влияние в Иран е премахнато, изтъкна Хаменеи в съобщение на официалната си страница.

Започна предизборната кампания в Иран

Започна предизборната кампания в Иран

Над 6 200 кандидати, включително 586 жени

Миналата седмица започна предизборната кампания преди гласуването в петък. На 26 февруари иранците гласуват за парламент и Съвет на мъдреците (експертите).

Над 6 200 кандидати, включително 586 жени, стартираха предизборната си кампания преди гласуването за 290-местния парламент. В столицата Техеран над 1000 кандидати се борят за 30 места.

На същия ден Иран ще проведе избор за състава на Съвета на мъдреците (експертите) - орган, който е отговорен за избора на върховния лидер на страната.

Съветът на мъдреците също е от голяма важност. За първи път от Ислямската революция през 1979 година има толкова голям интерес в страната относно избора на състава на съвета, тъй като аятолах Али Хаменеи е вече на 76 години.

88-членният състав на Съвета на мъдреците се избира за 8 години.

От повече от 800 ислямски теолози само 161 бяха одобрени да се борят за 88-те вакантни места. Не се допускат жени в надпреварата.