В Иран започна едноседмична предизборна кампания преди два важни вота – парламент и Съвет на мъдреците (експертите), съобщават световни агенции.

Над 6 200 кандидати, включително 586 жени, стартираха предизборната си кампания преди гласуването за 290-местния парламент. В столицата Техеран над 1000 кандидати се борят за 30 места.

По-рано тази седмица иранското вътрешно министерство финализира пълния списък с одобрените кандидати на парламентарните избори, които ще се проведат на 26 февруари, след като Съветът на пазителите (орган от консервативни духовни лица и юристи, който проверява регистрираните кандидати и следи изборите) блокира значителен брой реформатори по време на процеса по отсяване.

Иран одобри 6 229 кандидати за парламентарните избори

Иран одобри 6 229 кандидати за парламентарните избори

Процедурите по одобряване на кандидатите

На същия ден Иран ще проведе избор за състава на Съвета на мъдреците (експертите) - орган, който е отговорен за избора на върховния лидер на страната.

Двата вота са бойно поле между твърдолинейните, които в момента контролират законодателния орган и умерените, и борещите се за реформи в страната.

Резултатите от парламентарните избори ще доведат до значителни последствия за президента Хасан Рохани, който има още две години от мандата си. Също така ще засегнат шансовете му за преизбиране следващата година.

Въпреки огромния брой дисквалифицирани, реформаторите ще направят всичко, за да позволят колкото се може по-малко хардлайнери да влязат в парламента или Маджлис, според Мохамадреза Джалайпур, ирански политически активист и реформатор.

Реформистите от всички партии оставиха различията настрана след много години, за да постигнат съгласие за обща листа на кандидатите в безпрецедентна форма на коалиция, целяща блокиране на твърдолинейните да влязат в парламента, каза той пред „Гардиън”.

Лидер на реформистите е бившият държавен глава Мохамад Хатами. Общата листа от 30 реформатори, които искат да влязат в парламента с избирането им в Техеран, се води от Мохамад Реза Ареф. Той е влиятелна фигура, която взе решение да се оттегли от президентските избори през 2013 година в полза на Рохани.

В момента има само 9 жени в парламента на Иран. Не се очаква голямо увеличение на присъствието на жени в законодателния орган.

Съветът на мъдреците също е от голяма важност. За първи път от Ислямската революция през 1979 година има толкова голям интерес в страната относно избора на състава на съвета, тъй като аятолах Али Хаменеи е вече на 76 години.

88-членният състав на Съвета на мъдреците се избира за 8 години.

От повече от 800 ислямски теолози само 161 бяха одобрени да се борят за 88-те вакантни места. Не се допускат жени в надпреварата.