Реформаторският блок не подкрепя подписката на БСП за свикване на извънредно заседание. Това заяви депутатът Найден Зеленогорски на трибунка в Народното събрание след като днешното извънредно заседание се провали, несъбрало кворум.

В същото време обаче от РБ искат промени в Изборния кодекс, свързани с опцията "не гласувам за никого" в бюлетината. Според тях някой търси служебна победа с по-малко от половината гласове още на първия тур.

Не става ясно обаче как реформаторите хем искат промени в кодекса, хем не подкрепят извънредни заседания на парламента, където това трябва да се случи. Следващото редовно заседание на НС е чак на 9 ноември, дни след въпросния първи тур.

Припомняме, вчера от РБ внесоха предложение за промени в Изборния кодекс по отношение на гласовете "не подкрепям никого", които гласят, че тези гласове трябва да взимат предвид, а не както е предвидено в методиката - да се вадят.

По този начин те ще спомогнат единствено за увеличаване на изборната активност, а когато идва ред да се изчислява какъв процент от глрасувалите е спечелил даден кандидат, те ще се изваждат от сметката. Така кандидат може да спечели с по-малко от половината от реално гласувалите.

"Това противоречи на Конституцията и очевидно дава основание да се счита, че някой търси служебна победа с по-малко от половината гласове още на първия тур", коментира Петър Славов.

От РБ припомниха, че квадратчето "не подкрепям никого" бе въведено и по настояване на председателя на правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и на Патриотичния фронт.

Според Реформаторите ЦИК е органът, който трябва да приложи Изборния кодекс или Конституцията и да прецени има ли противоречие, или няма и в крайна сметка да вземе правилното решение, за да не се стигне до служебна победа на кандидата на ГЕРБ на тези избори.

Вчера обаче ЦИК отказаха, заявявайки, че могат едиствено да следват закона.

Иначе във връзка с драмите в парламента около липсата на кворум от РБ са на мнение, че БСП спекулират и превръщат парламентарната трибуна във възможност за провеждане на предизборна кампания, което не подкрепяме и всъщност това е и основата на сблъсъка между някои от политическите сили и невъзможността на парламента да си върши работата", коментира той.

Междувременно депутатът от БСП Жельо Бойчев разясни, че две от предложенията на Реформаторския блок са включени в дневния ред за провеждане на извънредно заседание в сряда.

"С Реформаторския блок водихме консултации за изработването на дневния ред, те държаха на три точки - комисията за Белене, Изборния кодекс и промените в Закона за задължения на договорите", коментира Бойчев.