ГЕРБ да си върнат заплатите, ако в сряда пак разиграват цирковете с кворума. Така лидерът на левицата и председател на ПГ БСП Лява България Корнелия Нинова реагира на проваленото днешно извънредно парламентарно заседание, при което се регистрираха едва 96 от необходимите 121 народни представители.

Нинова заяви и че внасят подписи за свикване на извънредно парламентарно заседание в сряда. За него са събрали 73 подписа от депутати от БСП, АБВ, ДПС, РБ и независими народни представители.

Дневният ред, който предлагат за провеждането на заседанието, е отмяна на проекторешението за дългата изборна ваканция, предложения за промени в Изборния кодекс, промяна в закона за задълженията, разглеждане на споразумението с Канада за икономическо и търговско сътрудничество, както и промяна в закона за задълженията на физическите лица.

Според Нинова стореното днес от ГЕРБ свидетелства за страх от опозицията, страх от дебати и е мракобесие. "ГЕРБ ритуално се самоубиха днес и то три пъти - с трите отказа от регистрация в пленарна зала. Ние бяхме тук и се регистрирахме", категорична бе Нинова. По думите й председателят Димитър Главчев е длъжен да свика заседание.

Две от предложенията на Реформаторския блок са включени в дневния ред за провеждане на извънредно заседание в сряда. Това каза от своя страна пред журналисти БСП депутатът Жельо Бойчев.

Във връзка с внесената подписка на левицата за провеждане на ново извънредно заседание са събрани подписите на депутати от ДПС, АБВ и независими народни представители. "Водили сме консултации за дневния ред на извънредното заседание", коментира Бойчев и изтъкна, че две от предложенията на реформаторите, а именно промените в Изборния кодекс и промените в закона за задълженията на договорите, са били взети предвид от левицата.

"С Реформаторския блок водихме консултации за изработването на дневния ред, те държаха на три точки - комисията за Белене, Изборния кодекс и промените в Закона за задължения на договорите", коментира Бойчев.

По думите му големият въпрос е защо не заседава българският парламент и ще дойдат ли ГЕРБ да подкрепят с гласовете си този дневен ред. "Ние сме изправени пред реалната ситуация да опорочим изборите и затова сме предложили и трите проекта за промени в Изборния кодекс, които са внесени в деловодството на парламента."

Според коментара му решението за промяна в Закона за задължения на договорите реално облекчава българския бюджет, той ще доведе до автоматично до падане на ежедневните лихви, които се плащат на база арбитражното решение.

"Премиерът от сутрин до вечер се оплаква колко много тежи това на бюджета. Така че нека да видим дали ГЕРБ ще дойде и ще подкрепи този дневен ред, който според мен съответства напълно на дневния ред и очакванията в българското общество", каза още Жельо Бойчев.