За да решим дали да подкрепим такъв кабинет, трябва да е ясна каква ще е програмата му. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Румен Христов в студиото на БиТиВи.

Според него президентът вероятно ще връчи мандата на патриотите, а не на реформаторите - защото Обединените патриоти са спечелили по-голяма подкрепа на президентските избори.

"А и от Патриотичния фронт имат нагласа да формират кабинет", посочи Румен Христов.

Стрестест за България е да не поставяме България пред изпитания, посочи от своя страна и говорителят на РБ в парламента Найден Зеленогорски в студиото на Нова телевизия.

Неговата прогноза обаче е да се реализира по-скоро негативният сценарий с предсрочни избори през пролетта на следващата година.

"Ако вземем мандат и се провалим, това е краят на Реформаторския блок. Ако успеем, е добре за държавата", заяви Зеленогорски. По думите му настоящата ситуацията е и "изключителен риск, но и голяма възможност".

Припомняме, вчерашният Консултативен съвет за национална сигурност завърши, без да постигне съгласие между политическите партии относно излизането на България от политическа криза.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще продължи да търси възможност за стабилизация чрез излъчване на правителство от настоящото Народно събрание и избягване на поредица от два служебни кабинета и предсрочни избори. Заявка, че биха приели мандат за съставяне на кабинет дадоха вече от Патриотичния фронт.

След като лидерът на СДС Лукарски подаде анонс, че и реформаторите мислят в тази посока, вчера към него се присъедини и говорителят Найден Зеленогорски, който обяви, че днес се събира Изпълнителния съвет на СДС, за да вземе общо решение.

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви отново, че ГЕГБ ще върне мандата, но намекна и че би подкрепил кабинет с мандат на някой от коалиционните партньори - Реформаторския блок или Патриотичния фронт.