Реформаторският блок (РБ) е гласът на разума в морето от популизъм. С тези думи Антони Тренчев обяви готовността на блока за явяване на избори с предизборна програма в три стълба. Той разкритикува популистките обещания на леви и десни сили за минимална работна заплата и пенсия.

Д-р Емил Кабаиванов заяви, че РБ ще отстоява в програмата си разработването на национална доктрина за развитието на страната в следващите 50 години. Проектът за българска национална доктрина като основополагащ документ ще разглежда въпросите за национална сигурност и отбрана, демографските въпроси, икономиката, отношението на българската държава към българската диаспора на близко и далеч.

РБ се обяви за ускорено издаване на български паспорти за хора с българско национално самосъзнание, което би способствало за разрешаване на демографския ни проблем.

"Ние сме силни и ще бъдем уважавани и ще бъдем още повече уважавани, тогава когато сме член на ЕС като седем милиона българи", коментира Кабаиванов.

В доктрината Реформаторският блок отстоява принципа, че всички български граждани, освен равни права имат и равни отговорности. Такава е и конституционната ни отговорност да се образоваме до 16-годишна възраст.

Специален акцент представляват социалните мерки, свързани с безработните без образование и пенсиите за инвалидност.

Димитър Делчев обяви, че реформаторите са за ограничаване на социални плащания на безработните без образование.

"Ние предлагаме обезщетението за безработица да се изплаща само на хора, които са завършили първи гимназиален етап или 10-ти клас", каза Делчев. По думите му с тази мярка ще се върне чувството за справедливост, а освен това се решава проблемът с изплащаните 360 млн. лв. на година за безработица.

"Ограничавайки тези плащания, ние ще постигнем освобождаване на държавен ресурс за други важни дейности в държавата, например образование", коментира Делчев. Очаква се така да бъде решен и проблемът с чуждестранните фирми, които бягат от България в Румъния.

Другата социална мярка е ограничаване на инвалидните пенсии. 1,2 млрд. лв. отивали годишно за инвалидни пенсии като голяма част от хората ги получавали с фалшифицирани документи.

Делчев бе категоричен, че това именно са реални, работещи мерки, с които българските граждани няма да бъдат излъгани.

Костадин Марков обяви следващата мярка, акцент в програмата, а именно въвеждането на мек образователен ценз и изцяло машинно гласуване. "Предлагаме да отпадне конвенционалният начин на гласуване и да остане само машинното гласуване. Ако човек иска да се справи, той най-малкото трябва да може да чете", категоричен бе Марков.