41.9 % от българите ще гласуват на предстоящите президентски избори, гласят резултатите от социологическо проучване на Маркет Линкс. За 26.7% е по-вероятно да гласуват, 16.8% от запитаните са заявили категорично, че няма да гласуват, а 10.3% вероятно няма да отидат до изборните урни. Съвсем неопределени в своето мнение дали ще гласуват са 5.5 % от хората, участвали в изследването.

Относно въпроса: "Ако парламентарните избори бяха днес, за коя партия/коалиция бихте гласували?" Агенцията дава две хипотетични ситуации – при явяване на реформаторите като единен блок и като отделни партии

23.7 биха подкрепили ГЕРБ при единно явяване на РБ. Ако Реформаторите се явят като самостоятелни десни партии, тогава симпатиите за ГЕРБ са 23.8%. БСП подкрепят 13.1%, а когато РБ са като самостоятелни десни партии - 13.6%.

Снимка 251232

Източник: Маркет линкс

За ДПС биха гласували 5.4%, а когато партиите от Реформаторския блок се явяват индивидуално на вота - 5.6%. Патриотичния фронт се подкрепя от 5.2 на сто, а когато Реформаторите се явяват партия по партия на изборите, за ПФ биха гласували 4.9 на сто.

От АБВ биха спечелили 3.5 на сто, но при самостоятелно явяване на партиите от РБ, подкрепата за тях спада до 3.2%.

За реформаторите биха гласували 3.2 процента, но ако партиите от блока се явяват самостоятелно, тогава ДСБ би спечелило 1.8%, СДС - 1.0%, ДБГ - 0.6 на сто.

Независимо как ще явяват реформаторите, подкрепата за "Атака" е непроменяема - 2.4%. Новата партия на Лютви Местан - ДОСТ за сега печели 0.5% от подкрепата на гласоподавателите, също непроменяемо от представянето на РБ.

Зелените варират около 0.4-0.5% в зависимост как РБ ще се яви на евентуални парламентарни избори.

Около 23% не са решили коя партия или формация биха подкрепили. 17.6% от интервюираните са категорични, че няма да гласуват на парламентарните избори, ако те са днес.

Снимка 251233

Източник: Маркет линкс

Според запитаните, трите най-важни качества на бъдещия президент на България са: "Да мисли за народа", според 46.3% от запитаните, да е отговорен (27.9%) и да е честен - (26.4%) от запитаните.

Според 65.6 на сто от интервюираните бъдещият президент трябва да поставя интересите на България над всичко. За 46.8 на сто той не трябва да е бил от сътрудниците на Държавна сигурност.

Относно мнението какви да са функциите на държавния глава 32.9 % смятат, че президентската институция в България има само представителни функции, а 10.2 на сто споделят мнението, че президентът има реална власт и влияние върху българската политика.

Мнението, че страната се нуждае от нови лица в политиката е споделено от 32.3 на сто. Почти една четвърт от запитаните биха гласували за надпартиен кандидат.

Над половината от запитаните - 47.7 % не могат да определят в кой край на политическия спектър са техните предпочитания. За 19.7 на сто страната се нуждае от дясно управление/правителство, а за 9.9% е обратното - нуждата била от ляво управление.

Почти една трета от хората смятат, че президентът не трябва да е от партия, която участва в управлението - 27.2%. За 14.3% новият държавен глава трябва да е представител на управляваща партия.