Около 1 милион е броят на децата, които се отглеждат извън родното семейство в Европа, сочат данни на „Euro child". Това стана ясно по време на пресконференция на неправителствената организация „Национална мрежа за децата", която е домакин на годишната конференция на европейската детска мрежа.

Основните причини едно дете да бъде отглеждано в институция са две - бедност и дискриминация. Неправителствените организации в Европа алармират, че деинституционализацията трябва да бъде политически приоритет и правителствата да спомогнат за това едно дете да не бъде отделено от семейството си поради материални причини.

„Структурните фондове на Европейския съюз могат да стимулират реформите, свързани с деинституционализацията. Тук не става дума само за затваряне на домове, а по-скоро за превенция на злоупотребата и неглижирането на децата, като се реформират системите на образованието, социалните услуги и здравеопазването", каза Мария Херзог, президент на „Euro child".

„Ние знаем, че институциите са вредни за децата, правителствата на европейските държави са длъжни да осигурят подкрепа на родните семейства. Не трябва да се примиряваме с факта, че бедността може да бъде причина за настаняване на дете в институция. Целта на алтернативните форми на грижа е детето да бъде върнато в родното семейство колкото се може по-скоро", каза Георги Богданов, изпълнителен директор на национална мрежа за децата.
По думите му у нас има политическата воля да се затварят домовете, но е твърде рано да се каже, че България е добър пример в деинституционализацията на децата.

Мария Херцог заяви още, че деинституционализацията е последствие, а не първопричина. За по-голямата част от обществеността не е ясно кои са тези деца, отглеждани в институционална грижа. Всяко едно дете е важно и не бива да бъде изоставено. От благоденствието на всяко дете зависи цялата ни общност, каза още Мария Херцог.

По думите на Микела Коста 44% от децата в България живеят в бедност. Тя изтъкна, че институционалната грижа съдейства за влошаване развитието на децата, въпреки това институционализирането на децата в Европа е доста разпространено. По думите й опитът показва, че деинституционализацията е важна. В период на криза обаче е по-трудно преминаването от старата система към новата. Според нея деинституционализацията трябва да стане ключов приоритет на ЕС.

Директорът на детски политики в националната мрежа за деца Дани Колева посочи, че България държи първенството по брой на бебета, настанени в домове за деца. За 2010 в домове са постъпили 2509 бебета.
Тя посочи, че са осигурени 240 млн. лева за финансирането на развиване на алтернативни услуги и реформиране на системата. Тези пари са от ЕС и от националния бюджет. Те ще бъдат разходвани по 6 проекта като в момента се правят усилия за закриването на 24 домове за деца с увреждания.