Последиците от корупционния скандал тепърва започват. "Селските райони винаги са били място за препиране на пари. Скандалите се изваждат по стар български обичай преди избори". 

Това заяви първата жена-премиер на България Ренета Инджова пред bTV. Повод за думите й са скандалите за имотите на властта - "Апартамент гейт" и злоупотребите с европари при изграждането на къщи за гости.

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Борисов иска всички фалшиви хотелиери по ПРСР веднага на прокурор

Не отваряме новата програма РСР, обяви премиерът, който очаква конфискация

Тя очаква Европа да си поиска предоставените ни пари под формата на санкции. Остава да се реши кой ще връща откраднатото от нея, каза бившият служебен премиер. Най-вероятно ние ще плащаме, допълни Инджова.

"Къщите за гости са следващ етап. Първи бяха къщите за обитаване във вид на апартаменти. Това е втора фаза. Скритите неща ще станат видни много скоро - огромно разхищение в евроресурси е направено в къщи за гости. Кой европейски бюрократ реши, че селските райони ще бъдат подпомагани с пари за къщи", заяви Ренета Инджова.

Кои са тези, които 5 г. са изчакали да мине давността, за да правят проверки. Защо след като Европа трябваше да вземе на буксир въпроса за контрола на всички средства, които дава на България и това не го направи, запита реторично бившият служебен премиер.

Тя прогнозира, че скандалът ще има още една фаза - по отношение на манастирите, църквите. Преди години казах, че там има механизъм, по който се избягват обществените поръчки и разходването на средствата е абсолютно безогледно, обяви Инджова.

Бих искала да се помисли по въпроса защо църквите, магистралите са най-важни на Борисов, призова тя. В икономиката има един принцип - скритото винаги се проявява. Ще се разбере, че предоставените пари на България за целия 10-годишен период са несравними с резултатите. Той в последната си отсечка иска да заложи максимално нови проекти, за да може да каже, че парите са вложени, категорчна Инджова.

За подадената оставка от зам.-директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, Инджова каза: "Тази, която е отговаряла на телефона. Тя това е работела.".

Инджова не очаква прокуратурата да направи цялостна проверка. Един като Манолев ще изгори, една, която отговаря на телефона за резервации, но проблемът е повсеместен, че може да се реши само радикално. "Когато видяхте апартаментите, разбрахте че всички са си съседи - кой да натопи. Натапят се по случайност или когато се подаде сигнал", каза бившият служебен премиер.

Според нея българският капитализъм се разви по този начин: "гледайте къщите за гости. Надвили са си над масрафа. Не им трябват нито туристи, нито отчетност. Затова е и "висока" средната заплата - 5 евро и 30 на час. Без хора ще бъде този строй - създаден и организиран".

За предстоящите евроизбори Инждова заяви: "Предстои да се реши екзистенциалният въпрос дали България ще я има. БСП и ГЕРБ трябва да се разберат".

Запитана: "Българинът изчезващ вид ли е", тя отговори: "Изчезваме бързо, но и без да се предизвикат никакви реакции от това. Самите ние изглежда ни харесва да сме жертви.".

По повод 1 май - международния ден на труда, тя заяви, че имаме капиталистически строй без работници. "Всички искат да са средна класа. Ще бъдем едно общество, в което ще има доктори, няма да има сестри, ще има митрополити, няма да има попове, ще има инженери, няма да има работници - премиерът инженерства по снимки, то няма инженери. В бъдеще ще остане т. нар. политически елит без да има кого да управлява", каза Инджова.

"Бедни общества има много по света, но безперспективи, без механизъм, по който това може да се преоделее - сме уникално място", каза Инджова.