Първата жена премиер на България, Ренета Инджова, направи остър анализ на текущата политическа ситуация в страната в интервю пред БНР. Според нея, България се намира в "безпрецедентен исторически момент", белязан от войната между Русия и Украйна и нестабилността в ивицата Газа. Тя критикува политическата ситуация в страната, като отбелязва, че сегашната политическа конфигурация е временна и ще се промени отново след новите избори.

"Направихме избори и политическата конфигурация е сменена и се търси нов баланс, той ще е различен вдругиден след новите избори. Искаха ротационни кабинети за 9 месеца, вече и 2 месеца не им стигат," коментира Инджова.

Тя заяви, че предложеният нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева ще бъде контролирана от други, които също няма да носят отговорност. Тя подчертава, че настоящата ситуация е резултат от постоянно унищожаване на мнозинства, за да продължава политическият "секс танц".

"Горица сред тревица да открие червена Ружа, щото прокуратурата е излязла с анонс", коментира с хумор Ренета Инджова и допълни:

"Едно време Тодор Живков казваше, "ако нямаш пари какво ще правиш, какво ще управляваш"? Така първо ще намерим парите на Ружа, правителството да се устрои."

Прокуратурата повдигна задочно две обвинения на Ружа Игнатова

Прокуратурата повдигна задочно две обвинения на Ружа Игнатова

За ръководене на ОПГ и пране на пари

"Какво си причиниха един на друг парламентарната и президентската власт. Първата отдавна е в криза, предизвиква президентската, а пък тя има ищах да отговаря. Взаимно се превърнаха в собствени унищожители, до степен, в която единствената жена е възможна за министър-председател и тя е подчинената на г-н Главчев", анализира ситуацията първата жена премиер на България.

Според нея служебен кабинет, воден от счетоводител, се сменя с друг служебен кабинет, воден от зам.-счетоводител.

Ренета Инджова каза, че не се е разбрало кой е предложил Горица Грънчарова за премиер.

По отношение на изборите през есента, Инджова изрази съмнение относно легитимността на участниците, като предупреди, че всички политически фигури са компрометирани и се държат взаимно с компромати.

Участниците ли са честни, партиите ли, на БСП с кой ще подпише кандидатската листа за НС, на ДПС, на ПП-ДБ кой ще подписва - единият в отпуск, другият пенсионер, а той води четата. Ние нямаме легитимни участници в изборите. Ако сме недоволни от резултата, пред кого може да се оспори - прокурор, административен прокурор или Информационно обслужване," запита риторично Инджова.

"Главният прокурор е меняч на валута, административният е с една ръка, Информационно обслужване - там знаем как стават ала-балите", коментира първата жена премиер на България и бивш директор на НСИ.

Тя също така подчерта, че протестът на полицаите е сигнал за сериозна криза в държавата, като означава "абсолютна липса на държавен ред и сигурност".

Полицаи в защита на Калин Стоянов и МВР от нападките на ПП-ДБ

Полицаи в защита на Калин Стоянов и МВР от нападките на ПП-ДБ

Всяка една нападка към МВР влияела не добре и обществото остава в несигурна позиция