"Републиканци за България" на Цветана Цветанов поздравиха демократа Джо Байдън за 46-ти президент на САЩ и вярват, че с избора му, Европа и САЩ ще имат силно трансатлантическото сътрудничество.

В своя позиция, те обясняват, че през годините на комунистическия режим в България със САЩ сме имали своите трудни и нееднозначни отношения, но днес двете държави и двата народа са неизменни съюзници в НАТО и имат силни икономически и културни връзки помежду си.

Десетките хиляди наши сънародници с двойно гражданство са гръбнакът на двустранните ни отношения, допълват те и твърдо вярват в доброто бъдеще и широкия хоризонт пред българо-американските отношения.

"Приветстваме избирането на Джоузеф Байдън за президент и на Камала Харис за вицепрезидент на Съединените щати. Уверени сме, че заедно с администрацията на президента Байдън ще работим за още по-силни трансатлантически отношения, за повече сигурност в региона и за възвръщане на лидерската роля на Съединените щати в тази част на света".

Според тях това е възможно чрез активна роля на двете страни в Инициативата "Три морета", за да бъде "постигната реална свързаност и интеграция на ключови геополитически партньори, подложени иначе на натиск от авторитарни и недемократични режими".

Не по-малко важни за сигурността на региона са държавите от Западните Балкани, допълват те и вярват, че САЩ могат да дадат успешна политико-военна и икономическа трансатлантическа перспектива пред държавите от Западните Балкани при това в ясен времеви хоризонт.

Съветник на Байдън: САЩ трябва да по-активни на Балканите, заедно с ЕС

Съветник на Байдън: САЩ трябва да по-активни на Балканите, заедно с ЕС

Общи усилия на трансатлантическата общност...

Рамката за стратегическо партньорство между България и САЩ ясно определя посоките на развитие на българо-американските отношения в областта на сигурността и отбраната, на икономиката, на търговията и на енергетиката, както и по отношение на укрепване на демокрацията и върховенството на закона през следващите 10 години.

За енергетиката, върховенството на закона и борбата с корупцията, републиканците на Цветанов очакват най-ясните знаци за промяна в американската политика спрямо България. За тях "Турски поток" през България е антинационален енергиен проект, източник на корупционни практики, пряко обслужващ трета държава, която води целенасочена дестабилизираща политика спрямо България. В същото време считат, че трябва да бъде завършен максимално бързо интерконекторът България - Гърция, за реална диверсификация на енергийните доставки за България.

Надяват се администрацията на Байдън да даде ясен знак за важността на стриктното спазване на принципите на разделението на властите и за важността на върховенството на закона, защото американските администрации са показвали нееднократно, че пред закона всички са равни - и местни и чуждестранни политици.

Те очакват и разделението на българското общество да бъде преодоляно, посредством инструментите на демокрацията, за да извървим пътя към възстановяване на международния авторитет на България и още по-пълноценно партниране в структурите на НАТО.

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Рразочарован е, че Тръмп е подкопал способността на САЩ да разпространяват демокрация по света, с Байдън няма да е така