От ПП "Републиканци за България" смятат, че налагането на вето за стартирането на преговорите на предстоящия Европейски съвет за членство на Северна Македония в ЕС, ще бъде стратегически неправилно, със сериозни и дългосрочни последици.

Това заявяват от партията на Цветан Цветанов в своя позиция до медиите.

Според тях това ще доведе до следните последици:

  • Блокирането на Република Северна Македония застрашава да разруши взаимоотношенията между двете приятелски страни и народи;
  • Темата Западни Балкани и Разширяване бе един от успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 и сега на практика България от "адвокат" и основен партньор на Република Северна Македония и Албания става противник и застава в лагера на страните противници на разширяването. Историческият пробив, на нашата страна, с връщането на темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде загубен и България ще изгуби основната си силна тема в дебатите на ЕС. Подобна крайна мярка като ветото е необичайна за взаимоотношенията и рискува да постави България в изолация сред мнозинството страни-членки на ЕС;
  • Сегашният консенсус в ЕС, по време на Председателството на Германия на Съвета на ЕС, по отношение на разширяването е исторически и ако бъде загубен този момент, предвид настоящите кризи с коронавируса и очакваната последваща икономическа криза, процесът може да бъде отложен за неизвестен и дълъг период, което ще донесе нестабилност за целия регион и последващи го политически сътресения;
  • Вето срещу Република Северна Македония в случая автоматично означава и незапочване на преговори с Република Албания, което ще повлияе негативно на традиционно добрите отношения с Албания. Само преди три години парламентът на Албания гласува Закона за защита на малцинствата, в който за първи път се признава съществуването на българско малцинство там.
Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Захариева недоумява сатанизирането на България от страна на Северна Македония

Тя е категорична, че не може да се възпитава омраза към съседа

В тази връзка и с цел позитивно решаване на сегашната ситуация от "Републиканци за България" предлагат създаване на Механизъм за наблюдение (Пътна карта) за напредъка по договора със заложени срокове и ясни критерии. Такъв механизъм би спомогнал за по-доброто и практическо прилагане на договора за приятелство и добросъседство, а също така е подкрепен и от БККС - организацията на македонските българи в РСМ, категорични са те.

От партията на Цветанов отбелязват, че сегашният акт на вето по същество оспорва предложения от българската страна Договор от 2017 г. и прехвърля върху РСМ отговорността за липсата на ясно разписани в договора срокове и процедури. Този факт е неразбираем за политиците и обществото в РСМ и създава негативен образ на България там, допълват те.

Вето за започване на преговори би довело до политическа криза и евентуално до падане на реформисткото правителство на премиера Заев, което подписа Договора за приятелство и добросъседство и демонстрира положителна нагласа за решаване на натрупаните над 70 години проблеми, пишат още в позицията от "Републиканци за България".

Те изразяват своите притеснения от непълното прилагане и забавяния по т.н. "Илинденски" Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. В тази връзка призовават правителството на Република Северна Македония за по-активни и видими действия и резултати, в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и активно изграждане на свързваща инфраструктура.

Захариева настоя за повече отговорност от Западните Балкани и реформи

Захариева настоя за повече отговорност от Западните Балкани и реформи

Захариева настоя да спре езикът на омразата към България

По думите им историческата тема и дебатът трябва да бъдат пренесени вътре в самата Република Северна Македония - това не е междудържавен спор, а несъстоял се до сега дебат в македонското общество.

От "Републиканци за България" заявяват още, че страната ни все още няма цялостна и дългосрочна стратегия и визия по отношение на РСМ и Западните Балкани и изразяват своето желание за включване с експерти в подобен национален дебат.

Според тях проблемите между двете страни са решими с интелигентен и балансиран подход и търсене на трайни решения по спорните въпроси.

Призоваваме за активни действия и държавнически, и европейски подход от страна на двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев, защото изцяло в техните правомощия е разрешаването на настъпилата криза, заключват от партията на Цветанов.