Резултатите на Румъния в правосъдната реформа и борбата с корупцията остават все така несигурни, а България губи още една част от европейските средства и се отдалечава от влизането си в Шенген.

Това показва докладът на ЕК, който ще бъде публикуван на 23 юли, съобщава кореспондентът от Брюксел на Радио Франс Интернасионал (РФИ), цитиран от БТА.

Корупцията на високо ниво в Румъния остава основната причина за загриженост у ЕС. Отношението на румънския парламент е определено в доклада на ЕК като една от пречките в борбата срещу корупцията.

Европейската комисия е на път да финализира докладите. За Румъния ще бъде публикуван един документ, докато за България ще има два мониторингови доклада.

Първият е, както и при Румъния, анализ на политическото развитие и реформите през последните пет месеца, а вторият се отнася до управлението на европейските средства.

Вторият текст, според кореспондента на РФИ предлага в сегашния си вариант оттегляне на акердитацията на двете български агенции, които управляват еврофондовете.
Това означава теоретично загубването на 610 милиона евро, от които две трети вече са похарчени от България.

ЕК може също да поиска от България през есента на тази година да върне евросредствата, използвани по непрозрачен начин.

Документът говори за "нередности, подозрение за злоупотреби и конфликт на интереси между управляващите европейските програми и договорните страни", проблеми, които България "не е била в състояние да изясни, нито да ги разреши, въпреки многократните призиви на Комисията", пояснява РФИ.

Дипломати от няколко страни-членки, които искат да упражнят натиск върху европейския изпълнителен орган, се събраха в Брюксел и обсъдиха случая на България и Румъния.
Те определиха финансови санкции за България и отсрочка за Румъния, където ситуацията не е същата.

Според РФИ дипломатите също стигнали до съгласие заради организираната престъпност и корупцията да отложат влизането на България в Шенгенското пространство, което трябваше да стане най-късно през 2011 г. Тези предложения ще бъдат съобщени на Европейската комисия.