Напрежението от последните няколко дни около събитията в община Гърмен изкарват различни тези, дори коренно противоположни.

Въпросът какво става в Гърмен и Рибново сблъска позициите на депутатите от ДПС и ВМРО Любен Георгиев и Борис Ячев.

Според тезата на Любен Георгиев районът страда от перманентна криза на идентичността.

Тези хора не знаят на кой свят са", посочи той, като даде пример с несъответствие между облекло и поведение на момиче от района, тъй като било със забрадка и с джапанки, които мюсюлманството не позволява на публично място.

Георгиев каза още, че ДПС няма отношение към конфликтите в община Гърмен, като припомни, че кандидатът за кмет на ДПС не е бил Ахмед Башев. Въпреки това Георгиев не оттегли категорично подкрепата на партията за кмета.

Точно обратна е позицията на Борис Ячев от движение „Напред" - ВМРО. Според него арестите, както и шуменето около община Рибното се дължи изцяло и само на действията на самата ДПС, „която се опитва да се завърне в района".

„В момента ДПС се опитва да стресне, да сплаши хората там, отново да ги капсулира, за да може и на следващите избори те чинно и послушно да отидат и да гласуват.

Цялата акция на ДАНС е плод на влиянието на ДПС", категорично обясни Вачев и допълни, че в последните няколко години партията на Ахмед Доган е изгубила влиянието си в западните Родопи, тъй като много хора са се оттеглили, разочаровани от корупцията по върховете.

Според тезата на Борис Вачев районът на община Гърмен е изключително икономически изгоден, тъй като чрез спецификата му могат да се „усвояват" твърде много средства по евро програми.

„Именно такива са мотивите на ДПС - икономически, а не религиозна, не политически - целта на всичко, което се случва е икономическа", каза Вачев.

„По-голяма идиотщина не бях чувал", отвърна Любен Георгиев и посочи, че ДПС няма абсолютно никакви позиции в ДАНС и не би могла да влияе на такава институция.