Необичайно активна миграция на избиратели към 343 населени места, основно села, е установена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"С оглед голямото обществено значение на местните избори и с оглед правомощията, които имам като министър, възложих да бъде извършена проверка на регистрациите по настоящ адрес. (...) Тя показа някои, бих ги нарекъл, демографски аномалии. В 343 населени места, преди всички малки населени места, има данни за необичайно активна миграция на граждани с изборни права", заяви след редовното заседание на Министерски съвет шефът на МРРБ Андрей Цеков във връзка с оповестената вчера от ведомството информация за засечен от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"(ГРАО) необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и на заявленията за гласуване по настоящ адрес в редица селища за местните избори на 29 октомври 2023 г.

Това може да води до изводи за манипулация на вота, тъй като "променя електоралния състав на населеното място", подчерта той.

Последващите действия обаче не били в компетентността на държавата, а на областните управители и кметове на общини. Те следва да формират комисии, които да направят проверки, като крайната санкция би била отнемане на избирателните права на нарушителите.

ДАНС, МВР и Прокуратурата създават междуведомствено звено във връзка с местния вот

ДАНС, МВР и Прокуратурата създават междуведомствено звено във връзка с местния вот

То ще започне да работи от откриването на предизборната кампания