Правителството одобри промени в Закона за защита срещу домашното насилие.

Целта е да се гарантира по-висока степен на защита на децата, да се подобри превенцията и да се обезпечи финансово прилагането на закона.

С проекта се допълва дефиницията на понятието насилие, като към физическото, сексуалното и психическото насилие се добавят емоционалното и икономическото насилие.

Възприема се, че за насилие върху дете ще се счита и домашното насилие, извършено в негово присъствие.

Новите текстове разширяват кръга на лицата, срещу които може да се търси защита от пострадалите: с родственици по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до трета степен.

Защита могат да търсят и лица във фактическо съпружеско съжителство, както и техните роднини във възходящ или низходящ ред.

Предвижда се също полицейските органи принудително да извеждат насилника от съвместно обитаваното жилище, ако той не го направи доброволно в изпълнение на наложена от съда такава мярка.

Създава се възможност за разширяване обсега на лицата, които имат право да подават молба за издаване на заповед за защита срещу домашно насилие, като се предвижда да не се внася държавна такса за подаването.

Предлаганите промени в закона предвиждат всяка година до 31 март Министерският съвет да приема национална програма за превенция и защита от домашно насилие, както и ежегодно със закона за държавния бюджет да се планират средства за изпълнението й.

Тези средства ще се използват за програми за превенция и защита от домашно насилие и за предоставяне на помощ на пострадали от домашно насилие - социално, психологическо, правно консултиране и помощ от специалисти и др.