Вече се обмисля отнемане на месечните социални помощи за онези родители, чийто деца не посещават редовно училище.
Досега санкцията е само отнемане на месечните детски добавки.

При представяне на отчета за годишната си работа министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова обяви, цитирана от БНР, че през последните 2 години доходите в България нарастват с по-високи темпове от доходите в ЕС.

 

При средно 1.5% нарастване на доходите в Европа, у нас увеличението е догонващо- около 16% годишно.
Правителството е изпълнило предсрочно преди 2009 година ангажиментите минималната заплата да нараства повече от 20 на сто и безработицата да е под 10 сто, обяви още Масларова.

По думите й от началото на мандата на управление минималната заплата е с 20% над тази, която е била през 2005, а средната заплата тази година е 14% по-висока миналогодишната.

За пенсиите статистиката сочи увеличение от 23 на сто на минималната, а средната за тази година е била 161 лева.

Министърът посочи, че не се очаква много квалифицирани кадри да напуснат страната. Напротив, вече се отчитала тенденцията в България да се завръщат работилите досега в ЕС.

Масларова посочи още, че усилията сега ще се насочат към квалификацията на безработните, като догодина държавата ще плаща по 500 лева за квалификация и преквалификация на едно безработно лице.

Социалният министър отбеляза, че по-високият размер на болничния за бременност и раждане ще важи и за тези майки, които към 1 януари имат деца на възраст над 4 месеца. Те също ще получават 90% от заплатата си докато техните деца навършат 9- месечна възраст, въпреки че законът влиза в сила от 1 януари.