Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката, културата и изкуството.

За заслуги в областта на културата и изкуството с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен бяха удостоени цигуларят Васко Василев и Свилен Блажев, а за принос в областта на образованието и науката отличието получи проф. Камен Велев.

За заслуги към  България в областта на денталната медицина с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен бе удостоен академик чл.-кор. проф. д-р Николай Попов.  Проф. Енчо Попов бе удостоен от държавния глава с орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на науката и развитието на електротехниката.

С първа степен на ордена бе удостоен и проф. д-р Огнян Бранков за заслугите му в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика и по повод 70-годишнината от рождението му.

Всеки един от вас е творец за едно по-добро бъдеще, вие сте достоен пример за подражание за младите, за нашите, за всички, които търсят правия и правилния път, обърна се към тях президентът Плевнелиев.

Вие ни показахте, че в медицината, в точните науки, в музиката, в изкуството, в цветовете на картините, навсякъде има богата палитра от възможности, успех и вдъхновение, допълни държавният глава.
По думите му тези дейци били част от съвременния български елит.