Днес президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) получи от президента Еманюел Макрон най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион. Плевнелиев беше награден от посланик Ерик Льобедел на специална церемония в посолството на Френската република в София.

Орденът на Почетния легион е създаден от Наполеон Бонапарт през 1802 г. С този най-висш знак на почит и официално признание за особени заслуги към Франция са удостоени редица политици, общественици, дейци на културата и изкуството, учени и спортисти от цял свят.

Сред отличените са императорът на Япония Акихито, кралят на Испания до 2014 г. Хуан Карлос, писателят Умберто Еко и много други. Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, на когото е присъдено отличието след края на мандата.

Снимка 389672

Източник: Пресцентър Президентство

Президентът Плевнелиев благодари на президента Макрон за уважението и признанието, което посвещава на българския народ и на неговия европейски и демократичен път на развитие. Той заяви, че е работил отдадено и е получавал доверието на европейските лидери. Плевнелиев увери, че за него Европейският съюз никога не е бил външна политика, а неговото семейство.

"Тази награда ме мотивира да продължа да работя, да отдам своите сили, знания и опит за европейското и демократично развитие на България и в защита на европейските ценности - мир, върховенство на закона, човешки права и свободи", изтъкна президентът.

В своята реч посланикът на Франция заяви, че в продължение на пет години Плевнелиев е въплъщавал Европа и атлантизма в смутен период както за България, така и в международен план. Льобедел изтъкна ангажираността на президента в защита на демократичните ценности и правовата държава и напомни, че Плевнелиев беше определен за "Личност на годината" на Украйна през 2015 г. поради изразените силни позиции срещу анексирането на Крим от Русия.

Снимка 389674

Източник: Пресцентър Президентство

Вие сте въплъщение на модерен държавник с открит дух, заяви Льобедел и подкрепи думите си с примери. Посланикът на Франция напомни, че през 2014 г. благодарение на Плевнелиев другите страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към гласуването на санкциите срещу Русия.

През 2015 г. на 21-вата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 21) Плевнелиев стана вторият, подписал споразумението, непосредствено след Джон Кери.

Също през 2015 г., три дни преди 70-тата годишнина на ЮНЕСКО, когато Париж става жертва на вълна от терористични атентати, именно президентът на България убеждава останалите държавни глави от региона да участват в срещата на върха на ЮНЕСКО в Париж и да не отстъпват пред страха.

По думи на Льобедел връчването на отличието - най-високото на Френската република, изразява признанието на Франция за ролята на Плевнелиев в защита на европейските ценности и насърчаването на правовата държава.

Снимка 389675

Източник: Пресцентър Президентство