"Въвеждането на фундаментални промени в европейската система за управление на въздушното движение, като например прехвърляне на правомощия от държавите към Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и ЕВРОКОНТРОЛ, създаването на европейски икономически регулатор, единна таксова единица и други, изисква наличието на всеобхватна оценка на въздействието".

Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на днешната неформална видеоконферентна среща на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика - формат "Транспорт".

В условията на безпрецедентната криза, в която се намираме, не можем да си позволим инициативи, които биха довели до повишаване на разходите и административната тежест за държавите и ползвателите на въздушното пространство, каза Желязков.

Предлаганите модулация на таксите и единна таксова единица са неясни концепции и не са подкрепени с доказателства, че ще постигнат търсения ефект, каза министър Желязков.

Внедряването на нови технологии, като хибридни авиационни двигатели и екологични горива има по-голям потенциал за постигане на целите на Европейския зелен пакт. Следва да работим по възможностите за декарбонизация на сектора, но се опасявам, че предвидената пълна реорганизация на системата няма ясна връзка със заложените цели за подобряване на околната среда, допълни Желязков.

Според Чикагската конвенция, единствено държавите имат право да вземат решения относно суверенитета на въздушното си пространство. Спазването на разпоредбите на Конвенцията е достатъчен механизъм за гарантирането на суверенитета на държавите, каза още министър Росен Желязков.

По отношение на Директивата "Евровинетка", министър Росен Желязков заяви, че България подкрепя компромисните текстове на Германското председателство на Съвета на ЕС. В контекста на бъдещи преговори по законодателното предложение, е необходимо максимално да се запази заложеното ниво на гъвкавост за държавите членки, относно обхвата на Директива "Евровинетка", както и отчитането на националните особености, каза той.