Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Трябва да има лидерска среща с ПП-ДБ, което е най-естественото в тази политическа ситуация. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ пред Нова телевизия.

Според него разговорите между двете формации са преминали с добър тон, но се забелязва известно втвърдяване. Крайни твърдения трябва да се правят едва след като мине лидерска среща, посочи Желязков.

По думите му, когато бъде връчен първия мандат на ГЕРБ/СДС, най-вероятно формацията ще предложи кабинет и ще потърси подкрепа отново от политическите субекти, но без да се търси коалиционна формула. Желязков не изключи и двете възможности - партиен кабинет или подобен на кабинета "Габровски".

ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството, каза Десислава Атанасова

ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството, каза Десислава Атанасова

При кабинет с ПП-ДБ е задължително премиерът да е на ГЕРБ

"Очаквахме доста по-отговорно поведение от ПП-ДБ, а не говорене "няма да преговаряме за първия мандат и няма да допуснем кабинет с участието на ГЕРБ, но като втора политическа сила искаме подкрепа от всички". Това може би означава, че искат скрита подкрепа от ГЕРБ? Или пък може би не очакват подкрепа и се надяват да излязат като жертва, коментира председателят на НС.

"Продължаваме да считаме, че стабилното, макар и за кратък период от време правителство, е възможно между първата и втората политическа формация". Ние сякаш нямаме политически различия с ПП/ДБ, заяви Желязков и допълни, че когато на преден план се постави въпросът какво мислят избирателите всичко отива с канала.

Ако ПП/ДБ не подкрепят първия мандат, втория изглежда също толкова обречен, смята Желязков. Все пак той изтъкна, че няма шанс да върнат мандата неизпълнен и разчита ПП/ДБ да се вразумят.

ГЕРБ не виждат логика да подкрепят кабинет с втория мандат

ГЕРБ не виждат логика да подкрепят кабинет с втория мандат

Теменужка Петкова призова политическите формации да надмогнат партийното си его