Народното събрание най-сетне ще може да заработи нормално. Това стана ясно, след като днес депутатите включиха две нови точки в дневния си ред - избор на постоянни комисии и проект на решение за допълнение на правилника за работа на парламента. Второто решение ще позволи свикването на всяко отделно заседание на комисиите, както и какъв да бъде дневният му ред, да се определя от председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Той ще решава и кой да води заседанията.

Народните представители не приеха предложението следващата седмица, на 10 май, да попълнят състава на комисиите. Депутатите обаче приеха предложението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова - председателят на Народното събрание Росен Желязков да определя председателя и зам.-председателите на заседанията на парламентарните комисии. Затова предложение законотворците гласуваха със 157 гласа "за", 13 гласа "против" и 41 "въздържал се". Заседанията на комисиите бъдат председателствани от председатели, които са били в предходното 48 Народно събрание. Комисиите, на които са били председатели депутати от "Български възход", ще бъдат председателствани от ИТН.

По време на дебатите за попълването на комисиите, Георги Свиленски заяви, че от БСП не искат да се забъркват в мнозинствата и джентълменските споразумения. Направете си мнозинство, проекти за решения за председатели, а другите депутатите предлагат да се изберат комисии, които да започнат работа, настоя Свиленски. В знак на протест БСП напуснаха заседанието на парламента, докато не приключат споровете и дискусиите.

"Свободни комисии" в НС – без председател и зам.-председател

"Свободни комисии" в НС – без председател и зам.-председател

Председателският съвет реши да имат само състав до избора на кабинет

Настимир Ананиев от ПП/ДБ настоя за избиране на състав на комисии. Не може да се нарушава правилникът за работа на НС като има празнота, посочи Ананиев.

Асен Василев от ПП/ДБ настоя да се прекрати дискусията, да се отложи точката за избор на комисии за следващата сряда и да се преминат към по-съществените точки за Плана за възстановяване.

Радомир Чолаков от ГЕРБ увери, че председателят на парламентарната комисия не е важен, въпреки твърденията на останалите народни представители. Това, което се предлага - да няма председател и зам.-председател на комисиите - е разумно, докато се сформира политическо мнозинство. По-добре е да има "назначени ръководства по механизма, който бива предлаган", защото е срамно това, което става, разкритикува Чолаков. Той не желае да председателства Правна комисия, а и като цяло не подкрепя идеята на депутатите старите председателстващи парламентарните комисии, да ги оглавят отново.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи председателя на парламента да определя председателя и зам.-председателя на комисиите.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че комисиите трябва да заработят с аргумент да се приемат важни закони. Тръгвайки по хипотезата, комисиите не могат да заработят, защото първо председателя на парламента трябва да ги свика, но не се знае кой все пак ще ги председателства. Предложението да няма председател и зам.-председатели само за първото заседание да няма председател също е разумно, посочи Цонев.

Ако се приеме предложението на Николай Денков, комисиите ще имат само едно заседание и ще си приемат правилника за работа, обясни Цонев. Той предложи на депутатите и на председателя на Народното събрание Росен Желязков или сега да се гласуват комисиите, или през следващата седмица да се търси механизъм как да заработят парламентарните комисии.

Цончо Ганев от "Възраждане" добави, че отново ще се случи бойкот на работата на парламента от страна на коалицията ПП/ДБ. Както в предишния парламент, така и сега, има умишлено бойкотиране на работата, неприемане на закони и спиране работата на Народното събрание, заяде се Ганев с коалицията на Кирил Петков и Асен Василев.

Той призова депутатите да приемат всичко днес, за да могат да заработят. Ганев разбира, че ПП/ДБ са патерица на ГЕРБ и бившите управляващи нямало да им дадат правна комисия. "Отидете отново на преговори с тях, защото така постъпват с леките жени", отсече депутатът от "Възраждане".

Припомняме, че самият избор на Росен Желязков за председател на 49-то Народно събрание, се състоя след сключено джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП/ДБ, за да може депутатите да стартират същинската си дейност по приемане на законодателство. В това споразумение бе включена уговорката и председателят на правната комисия да е ПП/ДБ, а председателят да е ротационен, което би означавало Желязков да си подаде оставката след три месеца и на негово място да бъде избран друг депутат, вече от ПП/ДБ.

Никола Минчев ще бъде кандидатурата на ПП/ДБ за ротационен шеф на НС

Никола Минчев ще бъде кандидатурата на ПП/ДБ за ротационен шеф на НС

Атанас Атанасов: Като получат мандата за правителство, питайте Борисов какво ще прави