БСП отвръща на удара на законодателната програма на "коалицията на джентълмените". Инициативата обяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Имаме собствена и отделна програма", обяви тя. Затова следващата седмица червените внасят огромен социален пакет като поредица от законодателна инициатива.

Днес внасят проект минималната заплата да влезе в сила от 1 юли, а не от 1 януари, както го планира служебната власт. Това засяга 500 000 души. "Нямаме време и те нямат време да чакат", изтъкна лидерът на БСП.

Социалистите внасят промени в Наказателния кодекс (НК) за завишаване наказанията за шофиране под влиянието на дрога и алкохол. Предлагаме възможно най-строгият закон, похвали се Корнелия Нинова и анонсира, че предвиждат за пияни и дрогирани шофьори доживотен затвор и без възможност за условни присъди, а автомобилът да се отнема в полза на държавата.

Левите предлагат и редица мерки срещу нелегалната миграция. БСП предлага до 20 години затвор и отнемане на имуществото, с което се извършват престъпленията с мигранти. Предлага се и завишаване на наказанията за детска порнография.

БСП предлага и закон за домашното насилие, изчистен от "джендър идеологията", поясни Нинова. "Не пипайте децата", настоя лидерът на червените. Всичко, с което левите са се борили, ще влезе в законодателната програма на НС. Припомняме, че в предишния парламент именно БСП саботираха приемането на законодателството за домашното насилие и стартирата кампанията си за референдум за джендър идеологията.

И този парламент се скара по Истанбулската конвенция, третия пол и "скандинавски деца"

И този парламент се скара по Истанбулската конвенция, третия пол и "скандинавски деца"

Депутатите от "Възраждане" се репликираха едни с други, но и БСП е против

Около 3 милиарда лева струва социалната програма на червените. Трябва да се увеличи събираемостта на приходите, но да не се натиска дефицитът под 3%. Не сме готови за Еврозоната, според Нинова. 

Относно лидерските срещи, Корнелия Нинова добави, че консултациите са формални и не са спомогнали за диалога и съставянето на кабинет. За вътрешното допитване в партията левите изчаквали двете първи партии да се разберат и да бъдат поканени за участие в управление. Но ГЕРБ и ПП-ДБ не били различни, били двете страни на една монета, според лидера на БСП.

Затова и Нинова отчете, че не е приключила битката на социалистите с паралелната държава. Тази паралелна държава се местила там, където е властта. Първо била при Борисов, после при Радев, според Нинова.

Нинова: Държавата е разграден двор, а служебният кабинет краде безогледно

Нинова: Държавата е разграден двор, а служебният кабинет краде безогледно

БСП отново иска неутралитет за Украйна