Росенец е българският Бермудски тригълъник, на който законността изчезва. Там изчезва и общинската собственост. Това заяви бургаският общински съветник Константин Бачийски на пресконференция в БТА.

Той представи документални доказателства за изчезването на публична собственост.

По негови думи с "апокрифна" заповед на бургаския кмет Димитър Николов от 2013 г. са били деактувани 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец".

Заповедта е вписана в регистрите под номер 3080, но оказва, че по този номер има заповед за отдаване под наем на помещение на общинската фирма "Хляб и хлебни изделия". Същевременно тази заповед е дублирана с втора, под същия номер 3080(1), с която обаче се заличават въпросните 4600 дка публична общинска собственост в парка.

Комисията "Росенец", вече с кворум, извика Доган и Рашков

Комисията "Росенец", вече с кворум, извика Доган и Рашков

Комисията иска съдействие от администрацията на Народното събрание за осигуряване на присъствието на бившия областен управител

Бачийски посочи, че през 1934 г. с указ на цар Борис III държавата прехвърля 5941 дка на Община Бургас за създаването на парк на територията на днешния Росенец. След 1944 год. държавата отново придобива терените, но паркът запазва своя статут, като през 1953 г. с решение на министерски съвет отново е даден за стопанисване на Община Бургас. След 1989 г. общината прави постъпки към своята собственост в парка и през 2000 г. се издава акт за публична общинска собственост на парка, но вече с размер от 4600 дка.

"От царско време досега тази територия е със специален статут - определена е за народен парк, и нито една власт не е посегнала на този имот, докато Димитър Николов не издава тази апокрифна заповед, с която се отменя статута на публична общинска собственост и започват трансформации на собствеността.

Това определено не е изгодно за гражданите, а на група хора, които придобиват част от тези земи впоследствие - фирми и организации, близки до Сараите", подчерта Бачийски.

Той допълва, че през 2018 г., когато община Бургас отново актува част от терените в Росенец като общинска собственост, в документите те вече са в размер на 3500 дка.

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

193 депутати гласуваха "за", Христо Иванов не влиза в комисията

По негови думи това означава, че са изчезнали имоти за около 150 млн лв., а от българските граждани са отнети около 1100 дка от брега на морето.

Бачийски обясни, че на предната комисия "Росенец" е изнесъл тази информация. Тогава отговорът на общината е бил, че те са деактували заповедта заради съдебно решение на ВКС, според което общината е загубила тази територия. Става въпрос обаче само за 9 дка. Вместо да отпише само тях, кметът решава да премахне почти 4600 дка имоти общинска собственост, изтъква общинският съветник.

Той е категоричен, че въпросните 9 дка са "прекалено малко смокиново листо, с което да се прикрият срамотите" за деактуването на толкова земи.

Бачийски изрази учудване от незаинтересоваността на членовете на комисия "Росенец". Според него тази информация би трябвало да се обследва, ако комисията иска да се бори с нередноститте около Росенец.

Той бе категоричен, че има симбиоза между местна власт, държавни институции и някои стопански субекти - каквито и решения да се взимат, в крайна сметка се оказва, че те винаги са в полза на Сараите.

Съдът определи терена край сараите на Доган в Росенец за плаж

Съдът определи терена край сараите на Доган в Росенец за плаж

А плажовете са собственост на всички българи по Конституция