Депутатите от 46-ото Народно събрание приеха проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на лесопарк "Росенец".

Народните представители гласуваха със "193" гласа "за", 1 "против" и 12 "въздържали се". Законотворците отхвърлиха предложението на ДПС за допълване на комисията "Росенец" с темата за местността "Буджака", респ. проверка на постройките, една от които е на Иво Прокопиев.

Предложението за комисията е на ДБ, като лично Христо Иванов го представи и защити в пленарната зала.

Българските институции позволиха един анклав в българския правосъден и законов суверенитет, посочи Иванов. "Генезисът на цялата тази територия е епикриза за състоянието на цялата държава", изтъкна Христо Иванов. По думите му "Росенец" е възможност да си изясним въпроса защо българските институции си затварят очите и защо българските институции обслужват определени хора, включително и МВР.

Христо Иванов няма да бъде член на комисията, за да не се разглеждат фактите на ниво свръхполитизация. Нека стигнем до истината, каквато и да е тя, настоя Иванов.

Сблъсъкът в дебата бе между Христо Иванов и Йордан Цонев от ДПС.

Съдът определи терена край сараите на Доган в Росенец за плаж

Съдът определи терена край сараите на Доган в Росенец за плаж

А плажовете са собственост на всички българи по Конституция

ДПС също подкрепят разкриване факти и обстоятелства, но са против лицемерието. Лицемерие е, когато се говори против определени неща, обвиняват се определени хора, но се изключват други, които са правили същото, се включи Йордан Цонев и настоя за разширяване на обхвата на комисията, която да обхване и "други действия и бездействия по Закона за устройство на територията (ЗУТ)". Допълнитената тема, за която настоя Йордан Цонев, е да се установят всички факти и обстоятелства около местността Буджака, община Созопол, както и да се провери резиденцията на Иво Прокопиев в Райския залив.

Йордан Цонев отвърна, че медийният монополист, магнат и олигарх Прокопиев упражнява сериозна власт в последните 25 години в България. Не са тайни политическият му инженеринг над няколко правителства, включително и над вашия политически проект, обърна се от парламентарната трибуна Цонев към ДБ. В предмета на тази комисия трябва да се види как дълбоката държава е влияла на тези процеси, затваряла ли си е очите и какво е направила - без лицемерие за всички, които имат влияние, за медийните монополисти, за политическите инженери и за българските мрежи, които държат Сорос, настоя Йордан Цонев.

Адвокат Николай Хаджигенов предупреди, че това предложение цели "да се омаже комисията". Подобни опити са несериозни и не трябва да им бъде обръщано внимание, настоя той. Ивайло Мирчев от ДБ пък предложи на ДПС да направят официално предложение за създаване на нова временна комисия.

ВАС не се е произнасял по същество нито за постройката, нито за пътя до парк "Росенец"

ВАС не се е произнасял по същество нито за постройката, нито за пътя до парк "Росенец"

Върховните съдии са се произнесли само по допустимостта на трите разгледани жалби

От ДБ настояха комисията "Росенец" да бъде отделна и специални и да не се размива с други теми. "Росенец е онази точка, от която България започна да се променя, и онази точка, в която българските граждани казаха - стига", подчерта Антоанета Цонева.

Отговорът на ГЕРБ също не закъсня. Тома Биков заяви, че направо настръхнал от този спор. Това е първото смокиново листо, което подкрепата от ДПС ще дадат за вашето управление, каза Биков. Щял да бъде нужен цял букет от смокинови листа, за да обясните на вашите избиратели как от три партии на промяната, станахте пет, посочи Биков. "Още малко и ще отидете да се консултирате. Преди няколко дни не беше възможно това. Вие сте новото статукво", отсече Биков, който е напълно наясно, че без ДПС и БСП никоя една друга партия няма да може да вземе решение за каквото и да е било.

ГЕРБ ще подкрепи и двете предложения - както за "Росенец", така и за "Буджака" , защото останалите депутати са им като деца. Странно ми е да дебатираме толкова дълго, защото има големи предизвикателства пред вас. Вие ще влизате да управлявате държавата, обърна се Биков към останалите политически партии, които ще направят консултации за съставяне на кабинет. Любен Дилов от ГЕРБ заяви, че следващият кабинет също ще бъде избран с подкрепата на ДПС, но и предложи вместо да "обикаляме в стъпка 7/8 с комисията "Росенец" около проблема, да си поговорим изобщо за значението и тежестта на фигурата Ахмед Доган".

Тошко Йорданов от ИТН пък скочи на Дилов, като заяви, че очаква до края на парламента той да отиде да дебаркира в "Демократична България" или "Изправи се. БГ. Ние идваме". Йорданов определи Дилов като политическа пеперудка.

Прокуратурата не открила никакви документи за "Росенец"

Прокуратурата не открила никакви документи за "Росенец"

Кметът на Бургас и шефът на ДНСК трябва да предприемат действия

На БСП не им е смешно случващото се тук, включи се Крум Зарков. Ако има някаква промяна, за която се говори, не е кои партии как ще се пакетират, а въпросът е дали ще можем да избягаме от тази спирала, изтъкна Зарков. По думите му БСП е автентична партия на промяната и ще го доказват всеки божи ден.

ДБ имат своята инициатива и ние ще я подкрепим, увери Зарков, като допълни, че от ДПС имат друга инициатива и ако я внесат, БСП също ще я подкрепят.

За състава на комисията от ИТН предложиха Александър Рашев и Зорница Москова, от ГЕРБ/СДС Даниел Митов и Жечо Станков, от БСП - Атанас Зафиров и Манол Генов.

ДБ изпратиха "Калоян Янков (за председател на комисията) и Димитър Ненков, а от ДПС - Хамид Хамид и Рамадан Аталай

От Изправи се. БГ. Ние идваме предложиха Светослав Колев ( за заместник-председател на комисията) и Данаил Георгиев.