Увеличаването на доходите трябва да продължи. Минималната работна заплата в България продължава да е най-ниска в целия ЕС. Това заяви пред БНР икономистът Румен Гълъбинов - съветник към Стратегическия съвет на президента.

По думите му Бюджет 2020 не излиза извън тригодишната рамка за 2019-2020-2021-ва, която бе направена преди две години. "Не са направени кой знае какви изменения. Да, има повече пари за някои сектори, но няма концептуално някаква разлика", каза Гълъбинов. 

Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

От 1 януари минималната работна заплата става 610 лева, срещу което е КРИБ

"Доходите в България трябва да се увеличат значително повече, за да можем да настигаме другите страни", категоричен бе финансистът Гълъбинов.

Според бившия финансов министър Муравей Радев в кабинета "Костов" заплатите са част от произведения продукт - има продукт - има заплати. "По-голям продукт - по-големи заплати. Не може продуктът да расте с 3-4 процента, а заплатите да растат дълги години с 10%. Идва момент, когато заплатите стават по обем колкото продукта, и тогава катастрофата е неизбежна", заяви той.

По думите на Радев прогнозираният икономически растеж от 3,3% е проява на смелост. Той прогнозира, че Бюджет 2020 ще бъде изпълнен. 

Определят 400 млн. лв. повече за Здравната каса през 2020 г.

Определят 400 млн. лв. повече за Здравната каса през 2020 г.

Най-много ресурс ще има за болниците, обещават на НСТС

Има нещо много важно в него, което досега не съм го виждал - това, че е балансиран, т.е. колкото са приходите - толкова са и разходите. Няма да има дефицит", обясни Радев.

Бюджет 2020 е доста смел, смята Радев. Според него за пръв път в Закона за бюджета се залага нулев дефицит.

"Това е изключително важно, особено на фона на задаващия се световен икономически спад. Това е сериозна антикризисна мярка, ако се влоши външната обстановка, а тя ще дойде и в България", коментира Радев.

Радев изтъкна като положителни мерки увеличението на данъчната тежест - тя остава една от най-ниските в ЕС и според него трябва да остане такава. 

Бисер Петков се надява на по-висок ръст на пенсиите

Бисер Петков се надява на по-висок ръст на пенсиите

Синдикатите искат по-високи обезщетения за майчинство и безработица

"Липсват мащабни структурни реформи в бюджетната система. Основният порок си остава - финансирането на системите се извършва на исторически постигнати параметри. Т.е. тази година си похарчил толкова, догодина - ето ти повече. Няма изисквания за ефективност - както на парите, които си похарчил, така и на тези, които ще ти дадат", каза Радев. Според него проблемът е системен. Той е трудно преодолим, но дърпа държавата надолу и трябва да се промени. 

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

Водим се по инерция, смята Георги Вулджев