Парите на държавата не се разходват ефикасно и критиката на бизнеса е основателна. Това заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Повишаването на заплатите на всички служители в държавния сектор, отново сериозно повишаване на заплатите на учителите, вижда се много ясно, че този тип повишение на разходите за персонала в публичния сектор се прави по начин, който не приоритизира, не се прави оценка на въздействието на тази политика, при положение, че вече няколко поредни години се води тази политика", каза Вулджев. 

Ръст на парите за образование в Бюджет 2020 очаква Вълчев

Ръст на парите за образование в Бюджет 2020 очаква Вълчев

До края на мандата се чака двойно увеличение на учителските заплати

Относно сектор "Образование" Георги Вулджев смята, че всичко, което прави държавата, изисква пари. Парите се преразпределят през проектобюджета. Начинът на това разпределение на парите показва начина, по който държавата има намерение да прави политика през следващата година. Когато се прави политика без задълбочен анализ, хората логично очакват, че няма да видят качествена реформа, а само количествени подобрения, обясни икономистът. 

По думите му основният проблем в образованието са кадрите. Недостигът се очаква след 20-30 години, защото младите учители стават все по-малко.

АИКБ с препоръки за Бюджет 2020 г.

АИКБ с препоръки за Бюджет 2020 г.

Асоциацията иска баланс, данъчна стабилност и ускоряване на реформите

Според него Бюджетът за 2020 година е като миналогодишния. Водим се по инерция и правим същото, което направихме миналата година - вдигаме заплати в публичния сектор и то без да знаем защо, поясни Вулджев.

Той цитира позиция на бизнеса, според която вдигането на заплати трябва да е свързано с продуктивността, а държавата не прави оценка на кадрите в публичния сектор и на това дали могат да се съкратят някои сектори, които функционират неефикасно, а отново се вдигат заплати. 

Пленумът на ВСС не хареса проекта за Бюджет 2020

Пленумът на ВСС не хареса проекта за Бюджет 2020

Не са съгласни с предложения на Министерството на финансите

"Това се прави по чисто политически причини, за да се предотврати някакво социално напрежение в последната година, в която държавата сигурно ще може да си го позволи", анализира той.

Според Вулджев има опасност през 2020 г. правителството да не успее да изпълни приходната част от бюджета заради влошаването на икономиката. Според икономиста финансовата рамка за догодина е изчислена върху твърде оптимистични прогнози, а чрез разходната част не се стимулира растежът

Бюджет 2020 залага най-голям ръст на данъците от граждани

Бюджет 2020 залага най-голям ръст на данъците от граждани

При заплаха от рецесия правителството ще преследва нулев дефицит

Догодина правителството възнамерява да изтегли нов дълг от повече от два милиарда лева, включително и на външните пазари, но тогава условията няма да са толкова добри, колкото сега, предупреди още Георги Вулджев.

Припомняме, днес на заседание на Тристранния съвет по национално сътрудничество ще се обсъжда бюджетът за 2020 г. 

На заседанието финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не се предвижда "развръзване на кесията".

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

Разходите за здраве стават непосилни за пациентите, държавата не внася достатъчно