Коалиция не се прави само тогава, когато твоят коалиционен партньор върви нагоре и когато е във властта - коалицията трябва да бъде на идейна основа. Това заяви пред Bulgaria ON AIR лидерът на СДС Румен Христов във връзка с перспективата за коалиция с ГЕРБ за предсрочния парламентарен вот.

"Смятам, че Съюзът на демократичните сили има с какво да допринесе със своя опит, експертиза. Бихме могли да бъдем полезни." - коментира Христов.

"Важното е това, което ще се случи в следващия парламент, да бъде нещо стабилно и предсказуемо. Да е добро за бизнеса и българските граждани, и за България като цяло. Водим разговори с ГЕРБ, които не са финализирани. Всеки ден правим крачка един към друг и ще намерим златната среда, за да успеем да се явим заедно на избори." - посочи лидерът на СДС в предаването "Денят ON AIR".

Той припомни, че ГЕРБ/СДС бяха заедно на евроизборите, както и на местните избори. По думите му, синята партия има готовност да преговаря и с други формации.

Румен Христов: СДС могат да бъдат посредник между ГЕРБ и останалите партии

Румен Христов: СДС могат да бъдат посредник между ГЕРБ и останалите партии

С патриотично консервативния блок или към Демократична България

"Демократична България" и Патриотите бяха двете опции, които бяха дискутирани. Но докато не приключим преговорите с коалиционния партньор, с който бяхме досега, не е коректно да започнем други преговори. Знаем неблагополучния опит за преговори с "Демократична България" по отношение на съвместното ни явяване на евроизборите." - отбеляза Христов.

Той допълни, че преди години са били заедно с ВМРО, но не и останалите патриотични формации.

"Резултатът, който постигна СДС, не е лош. Той не е достатъчен за самостоятелно явяване, но в крайна сметка едни 70 хиляди гласа, които бяха получени, са едно добро представяне. Формацията СДС/ГЕРБ имаше най-много преференции в сравнение с всички останали - близо 52% от хората бяха гласували преференциално. Истината е, че СДС няма концентриран вот, както други по-малки формации." - констатира Румен Христов.

Според него през годините партията му е понесла много сериозни удари.