Тези дни станахме свидетели на поредните лъжи, сервирани от лидера на БСП Корнелия Нинова, заяви водачът на листата на "Реформаторски блок-Глас народен" в Русе, Румен Христов.

Отново във фокуса на техните предизборни обещания е "загрижеността" им, относно българските производители на плодове, зеленчуци и хранителни продукти. Според БСП загубите, които е претърпяла България от т.нар. санкции срещу Русия, възлизат на 1,2 млрд. лева. Това е потресаваща лъжа.

Според организацията InteliAgro, общите загуби от началото на санкциите до момента в тези сектори не надвишават 40 млн. лева. Това, спрямо общия ни годишен износ, възлизащ на около 46 милиарда лева, е едва 0,087 %.

Румен Христв настоя отново, да се изясни за какви "санкции" става въпрос.

Санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, са свързани със забрана за влизане в Евросъюза на определени лица (политици, олигарси и др.), както и блокиране на техни сметки в европейски банки.

Загубите, за които говори Нинова, са всъщност в резултат на наложените от Русия контрасанкции за забрана на вноса на четири групи стоки, между които попадат и продуктите от земеделския и хранителния сектор.

"И ако наистина г-жа Нинова милее толкова за родното производство, нека бъде така добра и да договори със своите приятели от Кремъл, да вдигнат забраната за износ на продукти от България.

Христов отново припомня и защо ЕС наложи санкциите срещу Русия, от които също губи: Санкциите срещу Русия, бяха наложени заради анексирането на Крим, което е грубо нарушение на международните договорености, че границите, установени след Втората световна война, няма да бъдат променяни.

"Европейският съюз беше принуден да наложи тези санкции, защото в противен случай, утре всеки може да предприеме подобни анексиращи действия, включително и срещу България.

"Разбирам неистовото желание на БСП отново да се върне на власт, но предупреждавам всички здравомислещи хора, да не вярват на лъжите и неизпълнимите предизборни обещания на БСП-БКП", заявява Румен Христов и допълва:

"И нека не забравяме, че всеки техен опит за промяна, за каквато говорят и сега, е завършвал с катастрофа за България."

При управлението на БСП, България ще бъде това, което е Корнелия Нинова на кон. Ще бъдем една конска сила, пък от своя страна коментари и Антоний Тренчев, по време на пресконференция на коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен". От коалицията са категорични, че ако бъде изпълнена програмата на БСП, това ще вкара страната ни в нов дълг, на стойност поне 15 млн. лв., или ще струва увеличаване на данъците.

Антони Тренчев констатира, че е особено тревожно отношението на БСП, във връзка със санкциите за Русия. Той изтъкна явно непознаване на фундаментални позиции и разясни, че ЕС налага санкции на редица олигарси, които имат пряко отношение към окупацията на Крим, но щетите за България идвали от реципрочните санкции, които Русия налага на България.

"Каквото и да направи другарката Нинова, тя няма как да повлияе на този процес", коментира Тренчев.

Найден Зеленогорски квалифицира обещанията на Нинова, като опасни за икономиката и за българските предприемачи.

"Това са твърде опасни обещания, които могат да разклатят финансовата стабилност на България", констатира Зеленогорски. Той заключи, че БВП от 55 млрд. лв. през 2007 г., е нараснал на 92 млрд. лв., благодарение на дясноцентристкото управление, като през последните две години, страната ни е била трета в Европа по икономически растеж, в размер на 3,4%.

Вместо това те настояват за устойчив растеж, за запазването на плоския данък, с едно изключение, което по думите му е доброто решение за българската икономика, а именно намаляването на ДДС от 20% на 18%. С това 1 млрд. лв. щели да останат на разположение на българските граждани и предприемачи за откриване на нови работни места, за преквалификация, за увеличаване на доходите.

Реформаторите заявиха, че са изготвили питане до представителството на ЕК по редица въпроси, обещания, твърдения и констатации, които са направени от Корнелия Нинова като лидер на левицата.