Председателят на ПП АБВ Румен Петков алармира за груби нарушения при обществената поръчка за "Балкански поток".

Пред медиите той обясни, че нарушенията се отнасят както до технология, организация и провеждане, но и до реализация на проекта.

"Обществената поръчка за строителството, проведена през 2018 г., предвиждаше 10 години да бъде изплащано строителството на проекта от транзитните такси. Тоест компанията, която печели проекта, добре разбира, че няма да й бъде авансово платено, няма да й бъде разплащано по време на реализацията, а след като приключи реализацията, от таксите, които ще получава, в следващите 10 години, ще й бъдат заплатени. В грубо нарушение на тези изисквания на обществената поръчка "Булгартрансгаз" изтегли 400 млн. евро кредит да плати на изпълнителя. И някой трябва да каже, че това не е корупция. Ако някой може, да ме опровергае", подчертава Петков.

По думите му сега всички останали участници в процедурата могат да обжалват. Очевидно Борисов, уплашен от това, че няма да напълни другото нощно шкафче, ако изпълни поръчката такава, каквато е, поради това, че ще бъде пометен от властта и вероятно ще отиде там, където му е мястото, побърза да приключи въпроса с комисионерството навреме, докато е министър-председател, изтъкна още лидерът на АБВ.

Петков определи като "много е интересна" позицията на САЩ по проекта, изразена преди няколко седмици от чиновник от Щатите, който обяви, че САЩ не одобряват този проект, противопоставят се и могат да санкционират компаниите, които участват в неговата реализация.

"Вече пристигна първата компресорна станция, произведена от компанията SOLAR ENERGY, със седалище в Калифорния. Двете компресорни станции са на обща стойност 250 млн. евро. Много интересно е дали САЩ са санкционирали компанията SOLAR ENERGY или това, че ни прибират парите - може, обаче другите, които нямат дял към Щатите, не си плащат такса "Спокойствие", както прави Борисов със самолетите, могат да бъдат санкционирани. И това Европа трябва да го види и да каже на нашите партньори от САЩ, че повече така не може. Иначе, те ще санкционират едни, които участват в изграждането на стратегически нужни на България и Европа проекти, но на американците ще им плащат оборудването и то доста скъпо".

Румен Петков коментира и състоянието на двете големи държавни енергийни дружества.

"Булгартрансгаз" инвестира 14 млн. евро в частния терминал на господин Капелузос и обявлението от страна на правителството, че по този начин ние ще участваме и ще притежаваме 20% от терминала. Това означава, че терминалът, като цяло, ще струва 70 млн. Някой правил ли е оценка какво означава 70 млн. евро. Ние инвестираме милиони, в нещо, което никой не е оценил колко струва", възмути се Петков. 

Той обясни, че европейската нормативна уредба дава възможност страната ни да има достъп до големия държавен терминал в Гърция, без да се ангажира ресурсно и отново посочи наличие на корупция.

В коментара си Румен Петков отново заяви, че "некадърното и зловредно управление на "Булгаргаз" е крайно време да бъде изгонено. 

"За следващата година "Булгаргаз" има договорени 2,7 млрд. кубически метра газ от "Газпром Експорт", 1 млрд. азерски газ. Тоест имаме 3,7 млрд., които ние сме договорили и ще платим, независимо от това дали ще ги ползваме. Към момента към "Булгаргаз" потребителите са заявили 1,8 млрд. куб. м Това означава, че "Булгаргаз" са поели ангажимент от наше име да платим всички тези 3,7 млрд., независимо колко от тях ще ползваме".

Петков обясни, че за да могат да купуват и продават газ не през газовата борса, от "Булгаргаз" са променили правилниците на БЕХ.

"Сега, когато имат договорени 3,7 млрд. и заявени от потребители 1,8 млрд., кой ще носи отговорността? Първите фактури ще започнат да се издават декември месец, ние вече сме в ноември. И тези неща, за съжаление, Народното събрание не ги вижда", допълва лидерът на АБВ. 

Румен Петков обобщи картината в сектор "Енергетика" с няколко думи: некадърност, корупция и неспособност.

По отношение на здравните мерки и въвеждането на маски на открито Петков заяви, че трябва да се протестира срещу нелепите мерки. 

Обяснението, че трябва да сме с маски и на открито е, че някой приятел на министър-председателя е внесъл много маски, в България коронавирусът е един от бизнесите на Борисов. Искам един нормален човек да излезе и да каже защо аз ще трябва да ходя с маска в парк "Витоша" и какво правят гражданите в дискотеките, отбеляза Петков. 

Някой трябва да каже каква е и аргументацията за налагането на вечерен час. Това какво значи? Че вирусите през деня спят, вечер са активни, запита още лидерът на АБВ. 

От своя страна зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева заяви, че ЕК е показала жълт картон на правителството на Борисов за Плана за енергетика за следващия програмен период. 

В стратегията в Националния план липсват думички като "Балкански поток", "Белене", седми реактор в Козлодуй. Липсва яснота какво ще се случи във всеки от подсекторите на енергетиката, коментира Ганчева. 

Тя очерта резултата от липса на далновидност в сектора и припомни, че страната ни е на последно място в ЕС по енергийна ефективност и на първо място по енергийна бедност - за 2018 г. един от трима българи не се отоплява.

"По никакъв начин в Националния план не са обсъдени теми като замърсяването, по което отново България е на челно място и по какъв начин ние ще се възстановим от пандемията. Държа да подчертая, че тези конкретни акценти от оценката на ЕК идват да ни покажат, че правителството на Борисов, тези некадърни хора, не могат да създадат нито един стратегически документ в нито един сектор, особено в такъв сложен сектор, какъвто е енергетиката. България отдавна е загубила енергийната си като част от националната сигурност", категорична е Ганчева. 

Зам.-председателят на АБВ обясни и погрешния прочит на оценката от ЕК.

"Тези инвестиции от 42,7 млрд. евро, на които нашето правителство разчита да бъдат получени, ЕК акцентира, че са представени като цифра и има изискване само за европейско финансиране. Тоест, няма никакво съфинансиране от страна на бизнеса, с други думи бизнесът не участва и в тези планове, а в един момент ще трябва да плати високата сметка за техния провал. Българското правителство, отбелязват и от Брюксел, в момента не поставя фокус върху енергийната бедност", отбелязва тя. 

Ганчева обясни, че поради корумпираното управление на Бойко Борисов страната ни няма да може да разчита на европейски средства за следващия период и да ги разходва.