Министърът на околната среда и водите Емил Димитров трябва тутакси да изхвърчи при своя предшественик (Нено Димов - б.р.). Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Припомняме, на 9 януари 2020 г. Нено Димов бе задържан, подаде оставка от ареста и месеци наред беше в ареста с обвинения за неизпълнение на служебни задължения и вина за водната криза в Перник

"Настояваме за възстановяване на "Гражданска защита", защото това е доказала себе си структура. Беше попилян през тези 10 години управление на ГЕРБ един много сериозен кадрови потенциал. Ако вземем само катерачите и гмуркачите, мисля че ще ни трябват години, за да възстановим тези две стратегически звена. Не може да бъде обследвано състоянието на язовир "Студена", не може да се направи обективна преоценка на някой от язовирите, защото няма кой, няма как", каза Петков.

Ревизоро си изпълнил на 300% задачите, а партийни величия – под 3%

Ревизоро си изпълнил на 300% задачите, а партийни величия – под 3%

Заради неправилни управленски решения съсипваме язовири

По думите му всеки път, когато поредното бедствие стане реалност, започва прехвърляне на отговорности и размиване съзнанието на хората. От пет години неговата партия настоява за подобряване на ефективността на системите за превенция и готовност за реагиране при природни и причинени от човека бедствия в Република България.

Петков даде два примера от последните дни, които са показателни за управлението на държавата.

По думите му това е третият ремонт на свлачището по пътя за Рилския манастир. Това е третият ремонт. Колко милиона са изсипани, а свлачището е там.

"Никой не си прави труда да мине отзад зад скалата и да види, че гората е изсечена. При това положение няма кой да стабилизира земните пластове. Няма ги дърветата, няма я кореновата система. Никой не иска да каже кой разреши изсичането, кой носи отговорност за това. Тези дни 20 куб/кв. м удавиха България. Даваме ли си сметка в какво състояние са речните корита, отводнителните системи. Всичко е в катастрофално състояние - непочистени, непочистени и непочистени", каза Петков.

Румен Петков определи събитията около водата на Перник като еманация на некадърността, която убива хората.

"Не може градът да е затънал във вода, а половината ден нямат вода по чешмите. Градът е удавен, а няма вода", каза Петков и призова за оставка на Емил Димитров.

В област Перник проблемът им не бил язовир "Студена"

В област Перник проблемът им не бил язовир "Студена"

Според Ревизоро проблемът е в река Конска, която стана като Дунав

Според д-р Емил Стоименов член на НС на ПП АБВ управлението в сектор "Здравеопазване" е толкова смъртоносно, колкото е смъртоносна пандемията от COVID-19. Негов анализ сочи, че 2020 година е годината с най-висока смъртност. Само половината случаи обаче са в следствие на COVID-19.

"В сравнение с 2019 година са починали 15 000 души повече, 7 600 души, по данни на Министерството на здравеопазването, са починали от COVID-19 или с COVID -19. Останалите 7 600 души са починали най-вече от хаоса в здравеопазването", каза д-р Стоименов.

По думите му голяма част от болните не са получили адекватна медицинска помощ именно заради липсата на организация в здравната система.

"Аз съм потресен, че в Министерството са забравили, че съществуват и други заболявания, освен COVID-19. Те се държат като студенти по медицина на изпит, които са чели само една единствена тема от конспекта и си дълбаят по нея", каза медикът.

Оставаме в топ 3 по смъртност в Европа въпреки ефекта от мерките

Оставаме в топ 3 по смъртност в Европа въпреки ефекта от мерките

По заболеваемост се нареждаме на 24-о място

Според него не е ясно кой план следва министърът на здравеопазването - дали е Националният пандемичен план, приет 9 месеца след старта на пандемията или онзи, приет преди 14 години при министър Гайдарски, нито дали следват плана от заседанията на Националния оперативен щаб.

Д-р Стоименов също призова за оставки, позовавайки се на хаоса в здравеопазването.