С благодарности към медиците здравният министър започна Костадин Ангелов последния за годината брифинг на НОЩ.

Той награди с най-високото отличие на Министерството на здравеопазването сестра Досева. Тя не се отказва от професията и още работи. Тя е най-възрастната в системата.

8473 са изследваните проби за деня, обяви министър Костадин Ангелов. 201 220 са заразените от началото на пандемията.

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличен брой на излекуваните спрямо новозаразените, каза той. Искаме българските граждани да са здрави и здрави да посрещнат ваксината, пожела си той.

Министерството на здравеопазването е категорично, че българските граждани трябва да са най-информираните за ваксинацията. Министър Костадин Ангелов припомни, че не повече от 15 души трябва да се събират на празници. Той знае, че ще продължат опитите да се заобиколи мярката.

Траен ефект от мерките докладва Щабът пред Борисов

Траен ефект от мерките докладва Щабът пред Борисов

Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари

Ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, обяви министърът. Близо 8000 са жертвите на вируса у нас до момента.

Здравният инспектор Ангел Кунчев също е доволен от оптимистичната тенденция в страната. Намаляване на мерките може да има, ако тенденцията е устойчива. На 24 място сме в Европа и на пето място на Балканите по заболеваемост. На трето място по смъртност сме в Европа и на първо място на Балканите по този показател.

Следващата доза ваксини ще дойде на 4-5 януари. Тя ще пристигне със самолет.

110 починали, 1729 новозаразени и 2933 излекувани

110 починали, 1729 новозаразени и 2933 излекувани

Ваксинираните у нас са вече 4608 души

Генерал Венцислав Мутафчийски отчете, че към софийските болници е намалял натискът с около 40-50%. Тенденцията е положителна и добра, смята той. Мутафчийски каза, че във ВМА се е налагало да се връщат желаещи медици да се ваксинират. Отчитаме успех на първите дни на ваксинацията, коментира шефът на ВМА. Той няма да се включва в ненужни битки с експертите, които се обявяват срещу ваксините. Нашата битка е с вируса, категоричен бе генерал Мутафчийски.

Не е коректно да обвиним децата за разпространение на вируса, включи се и просветният министър Красимир Вълчев. Загубите са психологически, загубите са в шансове, изтъкна той относно ефектите от дистанционното обучение. Да не се прехвърля основното бреме на пандемията върху децата и учениците, настоя просветният министър. Те ще плащат дълговете, изтъкна той. Ако днес имаме изключени от образованието, утре ще имаме изключени от обществото, категоричен бе Красимир Вълчев. Търсим формулата, баланса, подчерта той.

В детските градина има по-малко заболели учители. Ограмотяването според него няма как да се случи в електронна среда. Анализират се данните, каза образователният министър. Системата на образованието има готовност да превключи.

Получаваме още 20 000 ваксини на 4 януари

Получаваме още 20 000 ваксини на 4 януари

До четвъртото тримесечие ще имаме набор от няколко ваксини според Ангел Кунчев