Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки. Това са докладвали от Националния оперативен щаб пред премиера Бойко Борисов на работно съвещание преди последния за годината брифинг, посветен на епидемичната ситуация у нас.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски отбеляза, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи.

България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост, трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните спрямо новозаразените с COVID-19.

"Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души", е изтъкнал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

110 починали, 1729 новозаразени и 2933 излекувани

110 починали, 1729 новозаразени и 2933 излекувани

Ваксинираните у нас са вече 4608 души

Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация.

На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изразил подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Ситуацията обаче ще продължи да се наблюдава, за да може през януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев е уверил, че е създадена организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Оставаме в топ 3 по смъртност в Европа въпреки ефекта от мерките

Оставаме в топ 3 по смъртност в Европа въпреки ефекта от мерките

По заболеваемост се нареждаме на 24-о място

Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози.

Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на "Модерна".

"Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година", заяви премиерът Борисов на работното съвещание. Министър-председателят изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че с помощта на ваксините и противоепидемичните мерки България ще успее да излезе от пандемията.

Борисов препоръча празници в тесен семеен кръг
Обновена

Борисов препоръча празници в тесен семеен кръг

Премиерът притеснен, че никой не говори за излизане от кризата