Реформаторският блок е укрил приходи в размер на почти 100 хиляди лева. За това сигнализира зам.-председателят на АБВ Румен Петков в ефира на Нова телевизия.

Твърдението на Петков е в отговор на думи на „реформатора” Даниел Вълчев, според когото няколко народни представители от АБВ са скрили в приходните си декларации към Сметната палата имоти.

Става дума за наследствени имоти, за несериозни несъответствия, няма нищо укоримо”, защити хората си Петков.

Той обаче обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата срещу РБ. „В одитния доклад на Сметната палата се казва, че РБ е отчел партийни приходи в размер на 90 707 лева”, обясни зам.-председателят на АБВ и уточни, че „реформаторите” са скрили информация за свои дарители.

„Това означава, че манталитетът на РБ е да укриват приходи, а когато една партия крие близо 100 хил. лева, това вече е прокурорски въпрос”, отсече Петков. Според него още по несъвместимо е –„когато ти като политическа организация укриваш 100 хил. лева и същевременно обявяваш като приоритет борбата с корупцията”.

Стабилността на кабинета не е заплашена”, успокои зам.-председателят на АБВ. И той обаче е на мнение, че правителството трябва да излъчва повече сила. „Имаме видим проблем в решимостта да отстояваме националния интерес във външната политика”, посочи Румен Петков и даде пример със забавената кандидатура на българска номинация за генерален секретар на ООН.
„Не е сериозно България да пропусне един уникален шанс”, предупреди бившият социалист.

По отношение на притесненията на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на екипа на премиера след посещението му в Лондон, че срещу кабинета има заговор, Петков отбеляза – „ Истеризира се”. „Ако един политик не е готов да срещне неприятно нему въпроси, ако един политик не е готов да бъде освиркан и да чуе неприятни неща, то значи не е за този пост”, коментира още той, но не уточни дали говори за премиера Бойко Борисов, или за силовия министър.

Няма как да ни се радват като на коледна елха всички”, отсече Румен Петков.