Наблюдава се рязко влошаване на средата за сигурност в световен мащаб.
С това предупреждение лидерът на партия АБВ Румен Петков откри пресконференция, посветена на международните политически процеси и ролята на България в тях.

Петков: Ръководството на Министерството на външните работи е еманация на провал!

Според лидера на АБВ България, като държава членка на ООН, остава безучастна по всички резолюции, което е грешка. Страната ни нямала външна политика, а изводите от анализа на АБВ от последните години са тревожни.

Инструментите за решаване на международни конфликти не работят, изразиха мнение от АБВ. Това води до недоверие в институциите и организациите според Петков.
Той посочи като открояващи се примери сблъсъка Косово - Сърбия, проблемът в Йемен, сблъсъка между Украйна и Русия и случая "Кашоги".
България е пряко засегната от всички тези събития по думите му.

След като САЩ обявиха денонсиране на договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, практически не са последвали никакви действия, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и света.
Заплахата от ядреното противопоставяне от годините на Студената война се превръща в реалност, опасява се Петков.

Той изтъкна, че нито една институция или парламентарно представена политическа сила не е взела отношение по въпроса. Реалните проблеми на сигурността у нас не се дискутират. От АБВ настояват за парламентарен дебат, който на този етап липсва.

Петков припомни, че Косово обяви създаването на армия, НАТО и ЕС са обявили с плахи декларации, че стъпката е неприемлива, защото противоречи на актовете, с които държавите са признали Косово. Като член на НАТО България трябва да реагира по казуса.

Албания е кандидат-член на ЕС и е член на НАТО. Никой не се противопоставя на административното премахване на границата между Албания и Косово, възмутен е лидерът на АБВ.

Петков: Очевидно е, че Европа се тресе!

От партията ще инициират широк обществен дебат, свързан със сигурността. Румен Петков заяви, че с това се цели силно привличане на вниманието по темите. Ще бъде проучено общественото мнение чрез анкетни карти от 1 февруари. 

АБВ е готова да започне подписка за иницииране на референдум против разгръщане на допълнителни военни контингенти на територията на страната. Румен Петков се съмнява в политически натиск над България. От АБВ разчитат на активен диалог.

Георги Илчев, член на изпълнителното бюро на АБВ, коментира, че подходът при закупуването на нови самолети за българската армия е обезпокояващ по отношение на срокове на плащане и доставка. От партията смятат, че не трябва да бъдат променяни основни параметри, които отнемат от властта на парламента, защото
България е парламентарна, а не министерска държава. "С това ние показваме, че не можем да спазваме правила, които сами си задаваме", отсече Илчев.

Има заложена цена от Народното събрание, има заложени периоди на плащания и срок на доставка. Всякакви промени на правилата показват корупция или брутален политически натиск, но във всякакъв случай неспособност на правителството да отстояват приетите правила, категоричен беше Петков.

Приоритет трябва да бъдат сухопътни войски, а не агресивни самолети, смята Петков.
"Трябва да се борим за демилитаризирането на Черноморския регион", заяви лидерът на партията.

Висок бил рискът България да се окаже в силовото поле на противопоставяне между Русия, САЩ и Европа.

Според Пламена Заячка ситуацията е тест за управляващите. От АБВ настояват за позиция на България по изготвянето на общата позиция на ЕС. Баланс и гарант за сигурността в региона би могла да донесе страната ни, като инициира ЕС да приеме обща позиция по отношение договора между САЩ и Русия.

България би могла да инициира процес, който да гарантира черноморската сигурност, както и да защити националния интерес, като включи Дунавската стратегия като част от Черноморския регион, твърдят от партията. Четири от държавите в ЧИС са придунавски.